Província de Barcelona


Santa Creu d'Olorda
(Barcelona, Barcelonès)

41º 24,990'N ; 2º 3,595'E     
Es té constància de l'existència d'aquest indret ja a l'any 986. En 1066 ja és una parròquia amb nombroses capelles en el seu terme, que abarcava des de Sant Cugat del Vallès, fins al Llobregat.  Durant la guerra contra Joan II es va annexionar a la Cartoixa de Sant Jaume de Vallparadís de Terrassa.


El temple és un cas molt especial. Té orígens pre-romànics. Entre l'absis i la nau hi trobem un transsepte elevat de clara tradició carolíngia. L'absis és trapezoïdal. A banda i banda de l'absis i del transsepte hi ha unes capelles laterals de construcció posterior. 

Tot el conjunt ha estat força reformat amb el pas dels segles. En el segle XVII es va refer l'interior de l'absis, que ara es semicircular, es va remodelar la porta d'entrada, situada en el mur sud i es va alçar una torre campanar de planta quadrada.


La resta de dependències monacals estan totalment enrunades. Només queden en peu alguns murs perimetrals. Al costat del temple hi ha un restaurant que desvirtua una mica l'esperit de la zona. No us puc adjuntar més imatges, doncs una tanca metàl·lica, un gos i la espessa natura impedeixen acostar-s'hi. És una veritable llàstima que l'edifici estigui en aquesta situació.