Aragó - Província de Saragossa


Nuestra Señora de la Asunción
(Navardún, Cinc Viles)

42º 30,777 'N ; 1º 08,747'O      
Situada a peus del castell de Navardún trobem aquesta església inicialment romànica del segle XII, però que ha patit nombroses alteracions al llarg dels segles. Està formada per una sola nau, molt reformada i coberta amb volta de creueria.


La nau està capçada a l'est per un absis semicircular. Aquest està reforçat per dos contraforts, que divideixen el tambor absidal en tres espais. Interiorment està decorat amb una imposta decorada amb palmetes i motius geomètrics. La unió entre la nau i l'absis es realitza mitjançant un presbiteri cobert amb volta apuntada.


Aquests contraforts es van aprimant a mesura que agafen alçada. Un d'aquests aprimaments es va decorar amb un escacat.


També està escacada la cornisa on es recolza la teulada i que a la seva vegada descansa en mènsules esculpides amb figures humanes i motius geomètrics.

Mur nord   Mènsules del mur nord

En l'espai central de l'absis s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada. El seu guardapols està decorat amb palmetes. Interiorment també està amb un guardapols decorat amb motius florals, que descansa en dos caps de lleó.


La porta d'accés s'obre en un cos avançat en el mur sud.


Està formada per tres arquivoltes de mig punt en gradació. Les dues exteriors estan decorades amb palmetes esculpides i la interior amb margarites. Tot el conjunt està protegit per un guardapols escacat.


En la dovella central de l'arc més exterior es va esculpir un crismó.


Les dues arquivoltes exteriors es recolzen en dues parelles de columnes amb els seus capitells esculpits amb motius vegetals.

Capitells vegetals   Capitells vegetals

Corona el cos avançat on s'obre la portalada un teuladet romànic sobre el qual es va afegir un porxo posteriorment. El teuladet està decorat amb un escacat, que es recolza en mènsules esculpides amb motius geomètrics i figures humanes. Els carreus entre mènsules estan decorats amb palmetes i motius vegetals.

Mènsules esculpides  Mènsules esculpides

Mènsules esculpides  Mènsules esculpides


Corona el mur oest un campanar de cadireta de dos pisos, amb dos ulls en el nivell inferior i un en el superior, molt reconstruït.


En aquest mateix mur s'obre una gran finestra de mig punt i doble esqueixada.


Encara es conserva una altra finestra romànica en el temple, en aquest cas s'obre en el mur sud del presbiteri.