Aragó - Província de Saragossa


San Adrián de Undués-Pintano
(Los Pintanos, Cinc Viles)

42º 32,250 'N ; 1º 02,638'O      
L'edifici original romànic, aixecat a principis del segle XII, va quedar parcialment ocult pels afegits del segle XVI. També es va reformar totalment l'interior de la nau, adaptant-lo als gustos estètics de l'època.


Del temple romànic es va conservar l'estructura, tot i que modificada, de la nau amb la seva capçalera. Aquesta està formada per un absis semicircular. 


L'absis es divideix en tres espais mitjançant dos contraforts a mode de lesenes, que no arriben fins a la teulada.


La part baixa d'aquestes contraforts és més ampla. Per sobre d'una motllura que recorre tot el tambor absidal es produeix una reducció de les dimensions dels contraforts amb uns carreus troncocònics, que presenten decoració a base de boles.

Decoració dels contraforts   Decoració dels contraforts

Decoren la part alta de l'absis unes mènsules esculpides amb bèsties monstruoses i motius vegetals. També està decorada la cornisa amb motius vegetals i creus circumscrites.

Mènsules esculpides   Mènsules esculpides   Mènsules esculpides

Mènsules esculpides   Mènsules esculpides   Mènsules esculpides

Mènsules esculpides   Mènsules esculpides   Mènsules esculpides


En la part central de l'absis s'obre una finestra de mig punt amb arc monolític decorat amb dues fileres de petites boles.


En el tambor absidal podem veure diversos carreus amb un arc de mig punt monolític. Sembla com si fossin aprofitats d'unes finestres anteriors, però la seva disposició en el propi absis, no acaba de lligar amb aquesta hipòtesi i tot indica que es van col·locar aquí des del principi.

Arc monolític   Arc monolític

Arc monolític


Si donem la volta a l'edifici per l'exterior, ens trobarem un gran arc renaixentista en el mur sud. Ens inclinem a pensar que la porta romànica no va ser eliminada durant les primeres reformes que va patir el temple i aquest arc formava part d'un atri que la protegia i posteriorment es va construir l'actual porta del mur oest.

Arc paredat al mur sud   Porta actual