Aragó - Província d'Osca


Santa Maria de la Peña
(Las Peñas de Riglos, La Foia d'Osca)

42º 23,658'N ; 0º 44,486'O      
Església edificada en el segle XII. Està formada per una única nau, capçada a l'est per un absis semicircular, que presenta una finestra d'una sola esqueixada i arc monolític en la part central.


La nau no conserva la volta original, si no que l'actual és barroca. La unió entre la nau i l'absis es realitza mitjançant un ampli presbiteri, cobert amb volta de canó.


L'absis és pràcticament llis, només decorat per un carreu que es troba en la part baixa del tambor absidal, on hi ha esculpida una creu cruciforme. Sorprèn la seva ubicació, però no sembla que hagi estat afegida posteriorment.


També veiem decoració escultòrica en les mènsules que hi ha sota la cornisa de l'absis. Algunes són llises, però també podem veure'n alguna esculpida amb motius geomètrics i algun cap humà.

Mènsules esculpides  Mènsules esculpides

En l'interior de l'absis es conserven alguns fragments de pintura mural barroca de tipus vegetal i geomètric.

En la sagristia es conserva un carreu que conserva restes de pintura romànica. Va ser trobat durant unes obres de restauració.

S'accedeix al temple per una porta moderna oberta en el mur sud.


Està protegida per un porxo, també afegit posteriorment, malgrat que es conserven les mènsules on es recolzava un porxo anterior.


Sobre la porta veiem un crismó, que probablement formava part de la portalada original. Conserva algunes restes de policromia.


La torre campanar, adossada al mur nord, és contemporània a l'edifici. Destaquen les dues finestres de mig punt orientades al sud, on s'allotgen les campanes.