Aragó - Província de Saragossa


Ermita de la Virgen de la Corona
(Erla, Cinc Viles)
 
42º 07,152 'N ; 0º 56,953'O      
Temple edificat en la part més alta de la ciutat, al costat de les restes que queden en peu de l'antic castell. Va ser edificada en el segle XIII en un romànic tardà, que ja adopta algunes formes gòtiques.


Està formada per una sola nau, que té una coberta de fusta a dos aigües, reforçada per tres arcs de diafragma apuntats. Aquests arcs descarreguen la seva força en grans contraforts situats a l'exterior.


La capçalera està formada per un absis semicircular, que presenta una finestra en forma d'espitllera per la part exterior i d'una esqueixada per la part interior.

Absis    Finestra de l'absis

L'absis està cobert amb una volta de quart d'esfera de pedra, que conserva pintures murals tardanes i de caire popular en força mal estat. En la volta veiem un Pantocràtor envoltat per un Tetramorf.

S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur oest. Està formada per quatre arquivoltes de mig punt en gradació. Les dels extrems són llises, mentre que les centrals tenen forma de bossell.


En els brancals de la porta trobem un element poc freqüent, si més no, no recordem haver-ho vist en cap altre lloc. Es tracta de dues finestres espitllerades per la part exterior i d'una esqueixada per la interior.

Finestra de la façana    Finestra de la façana

En el mur sud i al costat del presbiteri trobem una senzilla porta, probablement de factura moderna.


A banda de les pintures de l'absis, l'altre element interessant d'aquest temple era el seu retaule del segle XV. Per qüestions de seguretat actualment està ubicat en el temple parroquial, al bell mig de la població d'Erla. Recentment ha estat restaurat i torna a lluir com quan el van pintar Tomàs de Giner i Arnau de Castellnou.

En el carrer central veiem a Maria amb el Nen envoltats per àngels músics. Flanquegen a la Mare de Déu i a Jesús dues figures pregant, que es corresponen amb els donants del retaule.

Al seu damunt, en lloc de trobar el característic Calvari dels retaules gòtics, trobem l'escena de la Coronació de Maria, on és el propi Jesucrist qui li posa la corona.

En el carrer esquerre veiem les escenes de l'Anunciació, el Naixement de Crist i l'Adoració dels Mags. A la dreta es va representar la Resurrecció de Jesús, la seva Ascensió al Cel i la Pentecosta.

La predel·la està dedicada a Sant Pau, Sant Sebastià, Sant Pere i Sant Blai, que flanquegen a Crist sortint del sepulcre davant de Maria i Sant Joan.q