Aragó - Província de Saragossa


Ermita de la Virgen de la leche
(Uncastillo, Cinc Viles)

42º 18,664 'N ; 1º 13,278'O      
Es tracta d'un petit temple de caire rural, del que no es tenen notícies antigues. En l'actualitat és de propietat particular de dues famílies, que l'utilitzen com a magatzem agrícola. Per aquest motiu el temple es va dividir internament en dos espais i s'hi va obrir una porta moderna. A jutjar per la deixadesa dels voltants i la inexistència d'un camí practicable, crec que fa temps que no el fan servir. L'abundància de vegetació sobre la teulada no fa presagiar un futur gaire esperançador per aquest temple.


Està format per una nau, capçada a l'est per un absis semicircular, totalment llis i on només destaquen les mènsules sense decoració en que es recolza la cornisa de la teulada. 


En la part central s'obria una finestra espitllerada per l'exterior i d'una esqueixada per l'interior, que va ser reduïda a la mínima expressió. En el costat sud del presbiteri es conserven dues finestres de les mateixes característiques, que mantenen les seves dimensions originals.


Completava la il·luminació del temple una finestra oberta en el mur oest i que actualment està cegada.


Com ja hem comentat es va obrir una porta en època moderna al costat de la romànica, si bé aquesta tampoc no és l'original del temple. Està formada per un arc de mig punt adovellat que descansa en dues impostes decorades amb palmetes i motius geomètrics.


Al voltant del temple, especialment de la capçalera, podem veure algunes tombes antropomorfes excavades a la roca.