Principat d'Astúries


San Miguel
(Bàrcena del Monasterio, Tineo)

43º 21,431'N ; 6º 31,101'O    
De l'antic monestir avui en dia només queda en peu l'església edificada a finals del segle XII. Els orígens del monestir es remunten a l'any 937, moment en que va ser fundat pels comtes Fruela Vela y Totilde.


L'església té una única nau acabada en un absis semicircular. Sobre l'absis es pot veure una finestra geminada corresponent al temple del segle X. Junt a la porta lateral del temple es pot veure, adossada en el mur,  una làpida funerària del mateix segle. Està envoltada de sanefes amb motius geomètrics i vegetals.

Finestra geminadaLàpida funeraria

Capçalera


La nau és molt més alta que l'absis i té coberta de fusta. L'absis, en canvi, està cobert amb volta de quart d'esfera. S'obre a la nau a través d'un arc triomfal sustentat per dues parelles de columnes amb els capitells esculpits.

A banda i banda de l'absis es poden trobar dues petites absidioles. Aquestes, així com la volta de la nau, estan decorades amb interessants pintures, que van ser descobertes recentment en retirar uns retaules. En l'absis es reconeixen dues figures humanes, un bou i un àguila.

Interior del templeInterior de l'absisDetall arquivolta dreta i pintures

Pintures de l'absis


El temple té dues portes. La més important es troba als peus de la nau. Edificacions posteriors l'han deixat pràcticament oculta. No es pot observar completament, ja que el terra de fusta del pis superior l'oculta parcialment. Està formada per tres arquivoltes de mig punt que descansen en columnes amb capitells decorats amb motius vegetals. L'indret  és molt fosc i les escales que porten al pis superior estan en molt mal estat. Aquests dos motius fan que les fotografies siguin difícils de realitzar i per tant només en pugui penjar una general. L'altra porta és molt senzilla. Està en el mur dret de la nau. Formada per una única arquivolta decorada amb boles. Els capitells de les columnes que sustenten l'arquivolta estan molt deteriorats.

Porta d'accésPorta lateral

El claustre actual és de finals del segle XVIII. S'han perdut gran part de les dependències conventuals. Recentment ha estat restaurat.

Claustre