Principat d'Astúries


Capella dels Alas
(Avilés)

43º 33,450'N ; 5º 55,261'O   
Trobem aquesta capella adossada al mur nord de l'església dels Pares Franciscans, però independent de l'església, es troba la capella funerària de la família Alas. Inicialment estava separada del temple, però en construir-se les capelles laterals de l'església conventual, aquesta va quedar adossada.


Es va construir en el segle XIV en estil gòtic i amb planta quadrada. Destaca per la seva austeritat, tot i que l'interior va ser cobert amb una bella coberta de creueria.


Els quatre nervis arrenquen d'unes mènsules, situades en els angles, que tenen esculpits caps humans.


La clau de volta està també esculpida, en aquest cas amb el rostre de Crist.


En els murs nord i sud trobem un total de quatre sepulcres protegits per un arcsoli. Hi ha quatre enterraments més en el terra.

En el mur oest trobem la porta d'accés. Està formada per dos arquivoltes apuntades, que es recolzen en quatre columnes, els capitells de les quals estan esculpits amb caps humans. Aquest mateix motiu escultòric el trobem en els dos extrems del guardapols, tot i que molt deteriorat, i en la part interior de la primera arquivolta. Corona la portalada una rèplica de l'escut d'armes de la família Alas, ja que l'original es conserva en l'interior de la capella.


Durant la Guerra Civil va desaparèixer un retaule d'alabastre del segle XV.