Principat d'Astúries


Pont Romà
(Cangas de Onís)

43º 21,014'N ; 5º 7,928'O   
Malgrat que es coneix amb el nom de Pont Romà, es va construir en el segle XIII. En els seus fonaments podem trobar les restes d'un antic pont, aquest si probablement romà. Per aquest indret passava la via romana que comunicava Lucus Asturum (prop d'Oviedo) i Portus Victoriae (Santander). És precisament l'existència d'aquesta calçada romana i el pont, que permetia creuar el riu Sella, el que propiciaren el naixement de Cangas d'Onís.


Originàriament va ser construït amb set arcs, lleugerament apuntats. Al llarg dels segles ha patit nombroses modificacions, les més importants van ser efectuades en 1876 i després de la Guerra Civil, moment en que va patir greus desperfectes. Entre 1940 i 1943 es va restaurar, dotant-lo de l'aspecte actual.


En l'arc central hi ha penjada una rèplica, de grans dimensions, de la Creu de la Victòria. Aquesta es va construir en 1939, quan la imatge de la Verge de Covadonga va ser novament entronitzada en el santuari, després d'haver patit un exili temporal a París, per evitar que fos destruïda durant la guerra. Durant el camí de retorn de La Santina, aquesta va travessar el pont, on s'havia instal·lat una mena d'arc de triomf coronat per la creu.