Principat d'Astúries


San Esteban de los Caballeros
(Aramil, Siero)

43º 23,054'N ; 5º 36,928'O   
Per les seves característiques constructives i escultòriques, podem datar l'edifici en el segle XII, tot i que no és fins l'any 1240 que tenim constància escrita de la seva existència, moment en que va ser donada per Alvar Díaz i la seva esposa al monestir de Valdediós.


Està formada per una sola nau, acabada en un absis semicircular. L'arc triomfal és de mig punt i es recolza en dos columnes adossades, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals, entre els que veiem palmes, pinyes i gotims de raïm. També està decorada amb flors de quatre pètals la línea d'imposta que recorre l'absis i arriba fins els murs laterals.


En el centre del tambor absidal s'obre una finestra de mig punt. Està decorada amb una arquivolta decorada amb una ziga-zaga. La protegeix un guardapols decorat amb fulles d'acant. L'arquivolta es recolza en dues impostes decorades amb motius geomètrics. Aquesta és prolonga per la resta del mur esculpida amb un escacat. 


També estan esculpides les mènsules on es recolza la teulada de l'absis i el tram presbiterial. S'hi han representat motius geomètrics, bèsties monstruoses i també figures humanes, entre les que destaquen una parella, un monjo llegint, un home transportant una tina. També estan esculpides les mètopes amb motius florals.

Mènsules i mètopesMènsules i mètopesMènsules i mètopes

Mènsules i mètopesMènsules i mètopesMènsules i mètopes

Mènsules i mètopesMènsules i mètopes


S'accedeix al temple per dues portes. La principal és la del mur oest. Està formada per dos arquivoltes de mig punt protegides per un guardapols escacat. L'arquivolta exterior està decorada amb un motiu de ziga-zaga, mentre que la interior és llisa.


Les arquivoltes es recolzen en dues parelles de columnes amb els capitells esculpits amb motiu vegetals.


Sobre la portada veiem una calavera esculpida, col·locada en 1961. Estava en el cementiri parroquial, però es desconeix quin era el seu origen.


L'altra porta es troba en el mur sud. És de menors dimensions, formada per un arc de mig punt amb dues arquivoltes protegides per un guardapols decorat amb rosetes, que es prolonga per les impostes.


L'arquivolta interior està decorada amb rotllos zamorans, com els que trobem en la Porta del Bisbe de la catedral d'aquesta ciutat castellana, mentre que la exterior està decorada amb caps en forma de pic, de tradició nombarda, similars als de Santa Maria de Lugás o San Juan de Amandi.

Detall de la porta sud    Detall escultòric de la portalada