Principat d'Astúries


San Salvador de Fuentes
(Fuentes, Villaviciosa)

43º 28,420'N ; 5º 25,498'O   
El temple dedicat a Sant Salvador és una de les mostres de la transició entre el pre-romànic i el romànic al principat.


Els estudiosos no es posen d'acord sobre la fundació del temple. Alguns afirmen que va ser consagrada l'any 1023, ja que en l'interior del temple es conserva una inscripció en que s'indica que el bisbe Adenagao. Aquesta es troba en l'arc d'una porta que hi ha en el mur nord. Si fos així seria el primer temple romànic d'Astúries.


Altres fonts consideren que aquesta inscripció va ser reaprofitada d'un edifici anterior i que l'actual temple es va construir ben entrat el segle XII.


Té una planta rectangular amb una sola nau, acabada en un absis quadrat, de tradició pre-romànica.


Aquest està decorat amb uns arcs cecs de mig punt, que es recolzen en columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals molt esquemàtics.


La capella de l'absis està coberta amb una volta de canó, que arrenca d'unes impostes esculpides. La nau, en canvi, té una coberta de fusta. Tos dos espais es comuniquen a través d'un arc de mig punt, un xic irregular, que es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits.


El capitell de l'esquerra té representada l'escena de Daniel amb els lleons, mentre que en el capitell dret trobem a dos animals enfrontats. Representen un anyell, que sosté una creu i un felí. Són els símbols del bé i del mal i l'eterna lluita entre tots dos.

Capitell de Daniel i els lleons    Capitell del bé i el mal

Es completa la decoració escultòrica amb les mènsules esculpides que podem veure en la part exterior de l'absis. Representen motius vegetals, animals i figures humanes.


S'accedeix al temple per dues portes, formades per un senzill arc de mig punt. Estan situades en el mur sud i oest. Antigament hi havia una altra porta, on es troba la làpida fundacional, però en construir-se noves dependències, aquesta va quedar integrada dins de l'edifici.


Porta sud      Porta oest

En el Metropolitan Museum de Nova York es conserva la creu processional de San Salvador de Fuentes. Es tracta d'una peça d'orfebreria romànica d'excel·lent qualitat i de les més important de tota la península.  Va ser traslladada a Nova York l'any 1901. Gairebé un segle més tard, en 1993, va retornar temporalment a Astúries per formar part de l'exposició "Orígenes", moment que es va aprofitar per fer-ne una reproducció fidel. 


Es tracta d'una creu de fusta recoberta amb plata i decorada amb fragments d'or i pedres precioses. La figura de Crist Crucificat està acompanyada de les de Maria i Sant Joan en els braços de la creu i d'un àngel en la part superior. En la part posterior es va esculpir un Agnus Dei envoltat pels símbols dels quatre Evangelistes, tot i que l'àngel, que representa a Sant Mateu, no s'ha conservat.

Coneixem, gracies a una inscripció, que va ser donada a l'església de Sant Salvador per Sancha González.