Principat d'Astúries


San Julián de Viñón
(Viñón, Cabranes)

43º 25,627'N ; 5º 25,465'O   
Construcció romànica en que encara perviuen elements pre-romànics.


Té planta rectangular amb una sola nau, que té la coberta de fusta.


La capçalera està formada per un absis quadrat, més estret que la nau i cobert amb volta de canó.


Internament està decorat amb arcs cecs de clara inspiració pre-romànica, que es recolzen en columnes amb els seus capitells esculpits amb motius vegetals i geomètrics. 


També estan esculpits els capitells de l'arc triomfal, on es representen motius vegetals i figures d'animals enfrontats.

Capitell de l'arc triomfal       Capitell de l'arc triomfal

Pel que fa als elements decoratius de la part exterior, aquests es limiten a les mènsules on es recolza la teulada.


S'accedeix  al temple per tres senzilles portes d'arc de mig punt: una en el mur oest, que és la principal, una en el mur nord, prop de la capçalera i una en el mur sud, reoberta recentment.


També són tres les finestres que il·luminen la nau. Són de mig punt, amb l'arc tallat en un únic bloc de pedra i una sola esqueixada. Estan situades en els murs nord i sud, prop de la capçalera i en el mur oest per sobre la porta d'accés.


Una quarta finestra il·lumina l'absis. Està situada en el mur est. Com en el cas de les finestres de la nau és d'una sola esqueixada i l'arc de mig punt està tallat en un carreu. En aquest cas la finestra està dividida en dos mitjançant una tosca columna.


Malauradament no vaig poder accedir a l'interior del temple. En teoria es pot demanar la clau en el museu que hi ha just al davant, però el capellà no és gaire partidari de les visites i sovint s'emporta la clau. Ens una llàstima que només ens deixi gaudir d'aquest temple a través d'una petita finestra oberta en la porta. La poca il·luminació no permet veure l'interior i només gràcies a les càmeres fotogràfiques podem contemplar-lo.