Principat d'Astúries


San Nicolás de Bari
(Avilés)

43º 33,272'N ; 5º 55,382'O   
Ens trobem davant l'antic convent dels Franciscans, que es van establir a la vila en el segle XII. En la desamortització de 1835 la comunitat va ser obligada a abandonar les instal·lacions i es van traslladar a l'actual església dels Pares Franciscans. Dos anys més tard les monges clarises d'Oviedo van ocupar el convent, però només s'hi van estar deu anys. Per evitar l'abandó de l'edifici l'ajuntament va sol·licitar a la reina la reobertura al culte de l'església, petició que fou acceptada. El convent va ser donat al consistori i l'església convertida en parròquia, sota l'advocació de Sant Nicolau de Bari. És en aquest moment, el 30 de desembre de 1849, que es fa la permuta d'advocacions entre el temple de Sant Nicolau de Bari i la dels Pares Franciscans (dedicada a Sant Francesc).


L'església es va construir durant la segona meitat del segle XIII, en un romànic molt tardà. En el segle XVII va ser profundament reformada, mantenint-se únicament d'època romànica la portalada nord i la sala capitular.

La porta està formada per quatre arquivoltes apuntades, que es recolzen en tres parelles de columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals, entre els que podem veure algun cap humà i animal. Manté moltes semblances amb la portada oest de la veïna església de Sabugo.


L'arquivolta més exterior està decorada amb botons florals. En la clau de la tercera arquivolta podem veure un cap humà esculpit.


La portalada va ser protegida per un porxo en època moderna, que es recolza parcialment en unes mènsules esculpides d'època romànica. En elles s'han representat figures humanes desenvolupant activitats quotidianes. Entre les mènsules trobem mètopes decorades amb motius florals. També té aquest tipus de decoració la cornisa on es recolza la teulada.


Encastat en un dels murs del claustre, que va ser construït en el segle XVII, trobem un fragment de pedra esculpit amb motius pre-romànics. Algunes fonts afirmen que els franciscans van construir el seu convent damunt d'un edifici anterior, cosa que fins al moment no s'ha pogut demostrar.


També es conserva un capitell corinti romà convertit en pica baptismal. Es desconeix la seva procedència i només se sap que va ser traslladat a l'església quan es va convertir en parròquia. Es tracta d'un dels pocs vestigis d'art romà d'Avilés.