Principat d'Astúries


Santa Maria de la Oliva
(Villaviciosa)

43º 28,722'N ; 5º 26,057'O   
Edifici de transició del romànic al gòtic, ja que es va iniciar la seva construcció a finals del segle XII, sota l'advocació de l'Anunciació de Nostra Senyora. És l'edifici més antic del nucli urbà de Villaviciosa i és el seu temple parroquial. Els detalls romànics els podem veure en la disposició del temple, les portalades laterals i part dels motius ornamentals. En canvi observem traces gòtiques en la porta principal i en la capçalera.


Té una única nau amb planta rectangular i acabada en un absis quadrat. La nau està coberta amb un enteixinat de fusta.


L'absis està dividit en dos trams, el primer dels quals està cobert amb volta de canó apuntada, mentre que en el segon veiem una volta de creueria.


L'arc toral que hi ha entre els dos espais es recolza en dos parelles de columnes adossades als murs laterals. Els seus capitells són dobles i tenen esculpits animals fantàstics i caps humans


Els nervis de la volta de creueria descansen en el mur est en dos mènsules esculpides amb curioses cares humanes.


Aquestes mènsules i columnes adossades estan reforçades per contraforts adossats a la part exterior del mur.


En la capçalera s'obren tres finestres de mig punt. Les laterals són de factura molt senzilla, mentre que la central està formada per una arquivolta sustentada per dos columnes, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals.


L'arquivolta està decorada amb un motiu de ziga-zaga per la part exterior i motius florals en l'intradós. El guardapols i les impostes també estan decorats amb motius florals.


La teulada de l'absis es recolza mènsules, algunes de les quals estan decorades amb figures humanes.

Mènsules esculpides de l'absis      Mènsules esculpides de l'absis

Mènsula esculpida de l'absis


El temple té tres portalades. La més espectacular és la que s'obre als peus de la nau i està construïda segons els cànons del gòtic, malgrat que la iconografia encara segueixi criteris romànics.

Façana


Està formada per quatre arquivoltes apuntades en gradació, que estan esculpides amb motius geomètrics i vegetals.


Aquestes estan sustentades en vuit columnes amb el fust esculpit amb motius geomètrics i on podem trobar adossades les imatges de sis sants i de l'Anunciació. Aquestes figures van ser greument mutilades durant la passada Guerra Civil.

Columnes-estàtua     Columnes-estàtua


Les columnes estan acabades en uns capitells esculpits. Podem veure motius animals, vegetals, feres salvatges, cavallers lluitant, músics, castells, ...


Té un timpà calat amb traceries gòtiques, en mig del qual hi ha una bella imatge de la Verge.


En els extrems del cos sobresortint en que s'obre la porta, trobem dos capitells esculpits. En un es representa el cap d'una fera, mentre que en l'altre trobem a dues feres enfrontades.

Cap d'una fera     Aus enfrontades


Completen la decoració escultòrica de la façana una estrella de sis puntes i una creu de consagració. En el mur nord trobem també una d'aquestes creus, tot i que més erosionada.


Per sobre de la porta destaca també la rosassa del segle XV, inscrita dins d'un arc apuntat.


Sobre la capçalera, en l'inici del presbiteri, podem trobar un altre rosassa si bé no tant decorada com aquesta.

Corona la façana un campanar de cadireta de dos ulls. També sobre l'inici de la capçalera s'alça un altre campanar de dos ulls, si bé és de menors dimensions.


Les altres dues portes són molt senzilles, especialment la del costat nord. Està formada per un simple arc de mig punt amb guardapols.


La del costat sud és una mica més elaborada. Té dues arquivoltes adovellades que es sustenten en dues parelles de columnes amb el fust llis i els capitells decorats. Podem veure esculpits bàsicament elements vegetals, tot i que es barregen alguns animals, homes i escenes de caça.

Portalada lateral

Detall capitellsDetall capitells


En el segle XVII es va construir la sagristia adossada al mur meridional. Durant aquestes reformes es va construir, com en molts temples d'Astúries, un pòrtic en les façanes oest i sud. Posteriorment, en el segle XIX, va ser enderrocat. L'actual pòrtic es va construir en 1956.


Sobre aquest pòrtic podem observar unes boniques finestres geminades amb motius geomètrics esculpits en la pedra on estan tallats els arcs.


En l'interior del temple es venera la imatge de la Verge de l'Oliva, una talla gòtica policromada.