Principat d'Astúries


Capella dels Sants Màrtirs
(Coro, Villaviciosa)

43º 27,336'N ; 5º 24,334'O   
Edifici construït probablement en la segona meitat del XIII, com la veïna església de Sant Tomàs. Totes dues presenten una estructura i distribució molt similar.


Està formada per una sola nau acabada en una capçalera quadrada.


En el mur est de l'absis s'obre una gran finestra de mig punt i d'una sola esqueixada. Al seu davant es venera la imatge de la Verge de les Relíquies, una talla del segle XV.

Finestra de l'absis        Finestra de l'absis i Mare de Déu de les Relíquies

La capçalera i la nau s'uneixen mitjançant un arc de triomf doble i apuntat, amb un guardapols.


La volta de l'absis és de canó apuntat, mentre que la nau té una coberta de fusta.

Interior de l'absis     Interior de la nau     

Coberta de fusta


S'accedeix al temple per dues portes: una en el mur oest i una altra en el mur sud. Aquesta darrera és molt més senzilla, formada per un arc de mig punt llis, protegit per un guardapols.


La porta oest està formada per dues arquivoltes llises amb un guardapols.


Totes dues portes estan protegides per un porxo de factura posterior.


Recorrent a mitja alçada els murs exteriors trobem una línia d'imposta esculpida amb motius triangulars, a mode de dents de serra.


Un motiu ornamental similar el trobem en les bases dels pilars on es recolza l'arc triomfal.


En l'interior del temple es conserva una talla de Santa Llúcia del segle XIII.


També es conserva una de les talles dels sants titulars del temple: Sant Cosme i Sant Damià, que daten del segle XVII. Durant la Guerra Civil el temple es va salvar de les flames pel fet de tenir l'escola al seu costat, però les imatges religioses conservades en l'interior no van córrer la mateixa sort. Foren llençades pels camps propers. Durant aquesta acció es van perdre les relíquies que conservava la talla de la Verge de les Relíquies i un dels dos sants. Posteriorment es va fer una nova imatge copiant la que s'ha conservat.


Us podem mostrar imatges de l'interior del temple gràcies a la senyora Olvido. Una veïna de Coro, que té cura del temple i que malgrat la seva edat i l'estat de salut no dubta en acompanyar als  visitants fins a l'església, obrir les seves portes i mostrar-la amb orgull. Des d'aquí volem mostrar el nostre agraïment i reconeixement.