Principat d'Astúries


Santa Maria
(Villanueva, Teverga)

43º 8,918'N ; 6º 8,439'O 6 08.439
En el segle XI es va començar a edificar el primer tram de la nau del temple. Les obres es van prolongar durant aquest segle i el següent. Al segle XVII s'hi van fer algunes reformes que van modificar considerablement la seva estructura.


El temple té planta basilical amb tres naus, que originàriament estaven acabades en tres absis rectangulars. Les naus estan separades per columnes en el primer tram, corresponent al segle XI, mentre que en la resta del temple hi ha pilars cruciformes amb quatre semicolumnes adossades. Les naus estan cobertes amb volta de canó.

Interior del temple


La capçalera va ser profundament modificada en el segle XVII, substituint els tres absis rectangulars per un de sol, amb forma poligonal per l'exterior i semicircular a l'interior. En aquesta reforma també s'hi va construir el pòrtic que envolta dos murs del temple. També es va construir la façana que hi ha als peus de la nau on hi destaca un balcó i es van reformar les naus. L'any 1912 es va coronar la façana amb un campanar de cadireta.

Vista generalAbside


Pel que fa a la decoració exterior del temple és pràcticament inexistent. Es limita a unes motllures reaprofitades, que es poden veure a l'absis i algunes mènsules esculpides que es poden veure en el mur esquerre.

Detall mènsulaDetall mènsula


De l'interior destaquen els capitells esculpits. Els del primer tram tenen forma cúbica i decoració geomètrica, corresponents a la primera etapa constructiva. En el segon tram, en canvi, representen escenes bíbliques (fugida a Egipte, Judici Final, ... ) i escenes de lluites entre animals i homes.

Detall capitellDetall capitellDetall capitell

Detall capitellDetall capitellDetall capitell

Detall capitellDetall capitellDetall capitell

 


També val la pena fixar-se en la pila baptismal de forma rectangular. Està datada al voltant de l'any 1000. Les seves quatre cares estan esculpides amb motius zoomòrfics i vegetals.

    Pica baptismal

L'any 2001 es va restaurar el temple.


* Les imatges de l'interior del temple no identificades amb el nom d'ArtMedieval són extretes de la web de l'Ajuntament de Teverga