Principat d'Astúries


San Juan de Amandi
(Amandi, Villaviciosa)

43º 28,183'N ; 5º 26,577'O   
Ens trobem, possiblement, davant del temple romànic més interessant de Villaviciosa. La seva datació resulta una mica confusa, si bé es té constància de l'existència d'un monestir en aquesta zona cap a finals del segle XII. És possible que sigui aquest segle el moment en que es va edificar el temple, tesi aquesta recolzada per la presència d'una inscripció en la que figura l'any 1134


Té una única nau de planta rectangular, acabada en un absis semicircular. La unió de la nau amb l'absis es fa a través d'un presbiteri rectangular, però de menor amplada que la nau.

Capçalera


Exteriorment l'absis té la particularitat de comptar amb una columna adossada en l'eix del semicercle. Juntament amb dues més laterals divideix l'absis en quatre trams. En cadascun d'aquests espais s'obre una finestra coronada per una arquivolta de mig punt decorada amb motius geomètrics.


L'arquivolta es recolza en dues fines columnes amb capitells esculpits. Hi trobem éssers humans, animals, y motius vegetals.


També estan esculpides amb aquestes temàtiques les mènsules sobre les que descansa la teulada i els capitells de les columnes adossades. L'absis està dividit horitzontalment per dues línies d'imposta.


L'absis està dividit horitzontalment per dues línies d'imposta escacades.

Detall absis     Detall de la imposta


Interiorment l'absis també està decorat. És una de les joies de l'escultura romànica a Astúries.


Una arqueria recorre el presbiteri i l'absis. Els arcs de mig punt es recolzen en columnes de dos trams.

Arqueria de l'absis     Arqueria de l'absis


En els seus capitells observem temes vegetals i amb aus al pis superior, mentre que en el nivell inferior hi predominen històries de l'Antic Testament, ballarins i saltimbanquis, cavallers lluitant o la presentació de Jesús al Temple, entre d'altres escenes. En quatre dels arcs s'obre una finestra esqueixada de mig punt.


L'arc triomfal és de mig punt i està protegit per un guardapols escacat. Els seus capitells són triples i estan decorats bàsicament amb motius vegetals, tot i que hi podem trobar a dues harpies.

Capitells de l'arc triomfal   Capitells de l'arc triomfal

El presbiteri i l'absis estan diferenciats per un arc de mig punt, decorat amb un motiu de ziga-zaga.


L'absis fou desmuntat pedra a pedra l'any 1780 i tornat a muntar amb els materials originals, ja que amenaçava ruïna. Poc temps desprès es va construir el pòrtic que rodeja al temple. en gairebé la seva totalitat. D'aquesta mateixa època és el campanar de cadireta que corona la façana.

Portalada i pórtic    Pórtic lateral

La coberta, de fusta, és recent. Durant la Guerra Civil el temple fou incendiat i es va haver de cobrir novament el temple. El presbiteri està cobert amb volta de canó i l'absis amb quart d'esfera.

Interior del temple

La porta principal es troba al peu de la nau.

Portalada


Està formada per quatre arquivoltes apuntades i en gradació. Aquestes estan ricament decorades. La primera es prolonga fins al terra i està esculpida amb un zigzag, com la quarta. Les altres tres es recolzen en sis columnes llises i amb els capitells decorats. La tercera arquivolta té esculpits motius vegetals, mentre que en la segona trobem caps en forma de pic, similars als de Santa Maria de Lugás o San Esteban de Aramil.

Detall arquivoltes     Detall arquivoltes


Els capitells estan decorats amb motius vegetals, excepte el primer de la dreta on veiem novament esculpida la presentació de Jesús al temple.

 

Detalls capitells portaladaDetalls capitells portalada

Capitell de la presentació en el temple


En el costat dret de la nau s'obre una segona porta, molt més senzilla i formada per dues arquivoltes de mig punt, recolzades en unes impostes esculpides amb motius vegetals i geomètrics.

 

Porta sud

Detall de la impostaDetall de la imposta