Principat d'Astúries


San Pedro de Arrojo
(Arrojo, Quirós)

43º 10,342'N ; 5º 59,431'O   
El seu origen es remunta al segle IX. D'aquest edifici pre-romànic no han arribat gaires indicis, tret d'algunes restes arqueològiques de poc valor. L'edifici actual data del segle XII, tot i que dos segles més tard s'hi van fer algunes reformes.


Formada per una única nau rectangular, dividida en quatre trams, que acaba en un absis semicircular. El presbiteri està coberta amb un volta de canó i és més baix que la nau. L'absis per la seva banda està cobert amb volta de quart d'esfera. La nau originàriament estava coberta amb volta de canó, però desprès de la Guerra Civil es va haver de substituir per l'actual coberta de fusta.


L'absis està decorat externament per una imposta que el divideix horitzontalment en dos parts i per dues columnes cilíndriques, amb uns originals capitells esculpits amb motius geomètrics. Sobre la finestra central podem veure un bonic crismó on hi ha esculpida una creu. Les teulades del temple es recolzen en una motllura sustentada per mènsules. Les del darrer tram de la nau i les de la capçalera estan esculpides amb caps de bèsties i humans, així com motius vegetals i geomètrics. L'absis està ple de marques de guix per comprovar els moviments que pateix. Tal i com s'observa en les fotografies, es troba lleugerament inclinat i més enfonsat a mesura que s'allunya de la nau. Esperem que les mesures correctores per evitar aquests desplaçament no arribin massa tarda i puguem continuar gaudint, amb tota la seva esplendor, d'aquest bonic temple.

CapçaleraCapçalera

Mènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpides

Creu esculpida a l'absisMènsules esculpides


De l'interior destaquen els vuit arcs destinats a les sepultures dels membres de la familia Quirós. També cal prestar atenció a la imatge medieval del Crist Crucificat que hi ha en el presbiteri.

Als peus de la nau hi ha la portalada. Es troba en un cos afegit al mur on s'obren tres arquivoltes de mig punt decorades amb motius vegetals i de zigzag. Sustenten les arquivoltes tres parells de columnes, l'interior de majors dimensions. Els del costat esquerre sorprenen per que no es troben esculpits, mentre que en els del costat dret podem trobar imatges de rostres humans entre motius vegetals. Coronant la portalada hi ha un teuladet amb nou mènsules decorades amb els mateixos motius que podem trobar a l'absis. Per sobre del teuladet hi ha una finestra apuntada i amb traceria gòtica que correspon a les reformes efectuades en el segle XIV.

Façana

Mènsules de la façanaMènsules de la façana

Detall arquivoltesCapitells


Posteriorment es va afegir una sagristia en el costat esquerre de l'absis i es va obrir una petita porta en el mur dret de la nau.