Principat d'Astúries


Santa Cristina de Lena
(Pola de Lena, Lena)

43º 7,636'N ; 5º 48,853'O   
Està situada en la part alta d'un petit turó, al qual s'accedeix pel costerut i empedrat Camí Reial. No es coneix exactament la data de la seva construcció, ja que fins al segle XVII no trobem documents escrits que en facin referència. Degut a la seva estructura i elements arquitectònics i escultòrics realitzats, es creu que va ser edificada per Ramiro I al segle IX. Altres fons indiquen que podria existir un temple visigot anterior i que Ramiro I va reformar. Per les restes d'elements visigòtics que es poden trobar al seu interior, sembla que aquesta versió és la més probable.

Vista general

A diferència de la resta d'edificis pre-romànics asturians, està construïda amb una única nau dividia en cinc trams i amb planta cruciforme. A banda i banda de la nau s'obren dues estances dedicades a sagristia.

La nau està precedida per un vestíbul cobert amb volta de canó. En les parets laterals hi podem veure uns petits compartiments destinats al refugi dels peregrins durant la nit.

De l'exterior destaca el seu joc de volums entre la nau i les altres dependències. També són interessants la finestra que podem trobar en la capella de la capçalera i en les sagristies. La de la capçalera té forma rectangular i està dividida en tres trams per unes senzilles columnes amb els capitells esculpits. En una de les sagristies trobem una finestra encara més interessant. També es troba dividida per columnes, que en aquest cas sustenten unes arcuacions de mig punt.


Però sens dubte el tresor més preuat de Santa Cristina de Lena és la seva capçalera. Es troba elevada un metre respecte al terra de la nau. Té forma rectangular i només una capella o absis amb volta de canó reforçada per un arc toral. En els murs laterals de la capella es troben uns grans arcs cecs de mig punt. A banda i banda d'aquest absis podem trobar dos arcs de mig punt excavats al mur, simulant dos petites capelles laterals. Per sobre de les tres obertures que trobem en aquest mur, hi ha una arqueria cega de tres arcs cecs de mig punt sustentats, a la part central, per dos parells de columnes esculpides en forma de corda. Els capitells també són dignes de menció, on podem veure algunes bèsties.

Separa el presbiteri de la nau un bonic iconostasis. És el més antic que es conserva a tota Espanya. Està format per tres arcs recolzats en columnes amb el fust llis i els capitells corintis. Per sobre d'aquests arcs en trobem tres més i entre ells cinc gelosies, alguns d'elles reconstruïdes. Sota els arcs laterals trobem dues escales que permeten salvar el desnivell entre la nau i el presbiteri.

Interior del temple

Interior del temple des de la tribunaVolta de canó

ReixatIconostasisColumnes de la capçalera


L'arc central té un fragment de marbre d'època visigoda. Es tracta de peces reaprofitades i on hi ha esculpits gotims de raïm, creus circumscrites i rosasses. En els extrems superiors hi ha unes inscripcions on es pot llegir que l'abat Flaino l'ofereix en honor als Apòstols de Déu Pere i Pau.

Fragment de marbre visigòtic

A banda de la decoració dels capitells de la capçalera, al temple podem trobar altres elements ornamentals. La nau es troba dividida en cinc trams. Aquests cinc trams es corresponen amb uns arcs cecs que hi ha en els murs sud i nord, que es recolzen en columnes amb el fust llis i els capitells en forma de piràmide invertida i truncada. Aquests capitells estan decorats amb motllures en forma de corda que creen diferents triangles dins dels quals trobem tant figures humanes com bèsties. Tenen la mateixa estructura que els que trobem en el mur on s'obre l'absis. La coberta de la nau és de volta de canó, reforçada en arcs torals que descansen en impostes. Aquesta coberta és de 1893, en que es va substituir la coberta de fusta que hi havia. D'acord amb la interpretació de diferents elements arquitectònics es va prendre aquesta decisió, ja que tot apuntava que originàriament aquest era el tipus de coberta que hi havia. Per sota de les impostes podem trobar faixes i medallons esculpits, similars als que es poden veure en Santa Maria del Naranco.

Detall capitellsDetall arcsDetall capitells

Columnes de la capçaleraMedallóArcs de la nau

Arcs i medalló


Just desprès del vestíbul podem trobar una tribuna elevada i sustentada per un gran arc de mig punt. S'accedeix a ella per una escala de pedra que trobem en el mur esquerre del temple.