Principat d'Astúries


Sant Francisco d'Avilés
(Avilés)

43º 33,450'N ; 5º 55,261'O   
Ens trobem, probablement, davant l'edifici romànic més antic d'Avilés. Es va edificar dins de la muralla de la ciutat a finals del segle XII.


L'església va ser edificada amb una única nau, a la que posteriorment se li van afegir capelles i altres dependències. Era independent de la resta del conjunt monàstic i tenia un pòrtic, del que encara es poden veure restes a la façana, i un cementiri al costat.


De l'església original només en queda la seva façana oest.


En ella es troba una portalada formada per tres arquivoltes de mig punt en gradació amb guardapols. Aquestes estan decorades amb motius geomètrics com el tauler d'escacs o zigzag.


Les dues arquivoltes més exteriors descansen en quatre columnes amb uns capitells molt interessants. Es poden veure representats a Adam i Eva en el paradís, algunes bèsties i motius geomètrics.

Detall capitellsDetall capitells


La portalada està en un mòdul adossat al mur. Aquest espai té una columna amb capitell decorat a cada extrem, on podem veure algunes bèsties enfrontades i personatges humans molt deteriorats, que ben bé podrien ser sirenes de doble cua.


El conjunt està coronat per una petita teulada recolzada en mènsules esculpides que s'alternen mètopes on hi ha esculpides flors i animals.

Detall arquivoltes

Ménsules i decoració del teuladetMénsules i decoració del teuladet


També podem trobar motius florals en els muntants de la primera arquivolta, on trobem esculpits uns botons en forma de flor esculpida.


Per sobre hi podem trobar una finestra de mig punt amb dues arquivoltes, sustentades en columnes. Les més interiors són molt més primes. Corona la façana un petit campanar de torre amb dos ulls, que va aprofitar l'estructura de l'anterior campanar de cadireta.

Finestral de la façana

En el segle XVII es va haver de substituir la teulada i coberta original, ja que amenaçava ruïna. En el seu lloc es va construir una volta de creueria. En aquest moment també es va construir una nova capçalera amb forma poligonal i es va traslladar el cor als peus de la nau. Entre els segles XVI i XVIII es van afegir totes les capelles laterals i cambres funeràries que es poden veure avui en dia, a excepció de la que trobem entrant a mà esquerra, que és de factura gòtica.

Capella gòtica      Volta de la capella gòtica

Adossada al mur nord, però independent de l'església, es troba la capella funerària de la família Alas.