Principat d'Astúries


Santa Maria de Bendones
(Bendones, Oviedo)

43º 20,142'N ; 5º 48,320'O   
Ens trobem davant d'un temple realitzat durant el regnat d'Alfons II, malgrat que no hi ha cap constància documental de la seva existència fins el regnat d'Alfons III.

Durant la Guerra Civil va ser incendiada i es va derruir parcialment. En 1958 es va iniciar la seva restauració i la reconstrucció dels seus murs amb materials trobats in-situ.


Té una sola nau, més ample que llarga, amb semblances al transepte de San Julián de los Prados. La capçalera està formada per tres capelles, la central coberta amb volta de canó. La resta del temple té coberta de fusta. A la capella central hi podem trobar una ara d'altar preromànica. És de les més antigues del pre-romànic asturià, només superada per la de San Juan de Santianes de Pravia. Sobre la capella central hi trobem la cambra secreta, que està il·luminada per una finestra amb tres arcs sustentades per petites columnes cilíndriques. La resta de finestres de l'església estan cobertes amb enreixats, tots ells de nova factura.

S'accedeix a l'església a través d'un gran pòrtic, flaquejat per dues petites cambres.

A l'interior del temple encara es conserven alguns elements ornamentals similars als de la citada església de San Julián de los Prados. En l'arc que dóna pas a la capella del costat sud podem veure guirnaldes florals. També s'observa un sòcol en els murs d'aquesta capella i de la central.

Capçalera

Vista general

Vista general


En l'angle sud-oest i separada del temple s'alça una torre de planta quadrada que es va reconstruir amb pedres trobades a la zona. Els experts no es posen d'acord al voltant de si es tractava d'un element original o afegit amb posterioritat.

Temple i torre campanar