Principat d'Astúries


Col·legiata de San Pedro de Teverga
(La Plaza, Teverga)

43º 9,509'N ; 6º 6,132'O   
Església edificada a les darreries del segle XI, entre els anys 1069 i 1076, si bé hi ha constàncies que a finals del segle IX ja existia un monestir sota aquesta advocació. Té característiques pròpies del pre-romànic asturià, com el pòrtic que hi ha als peus de la nau, però les naus ja són pròpiament romàniques.


El pòrtic sorprèn per les seves dimensions. Està format per tres naus cobertes amb volta de canó i separades per dos arcs formers que es recolzen en columnes que tenen els capitells, de forma acampanada, decorats amb figures d'animals, humans i vegetals. Sobre les naus hi ha una tribuna, reformada posteriorment i coberta amb fusta, que originàriament estava també dividida en tres espais.

Les naus laterals del pòrtic no tenen prolongació en el temple. Si que estan comunicades la nau central del pòrtic amb la del temple. La part de l'església està formada per tres naus cobertes amb volta de canó amb planta basilical. Destaca la gran alçada de les naus respecte a la seva amplada, especialment la central. Aquestes estan dividides per dos arcs a cada banda de la central que es sustenten en una columna central exempta i dues adossades als murs. Els seus capitells són cúbics i estan  decorades amb figures d'animals i homes. Les cobertes de naus laterals estan reforçades per un arc toral que es recolza en un petit capitell-imposta adossat al mur, també decorat.


La capçalera original formada per tres capelles va ser reformada profundament en el segle XVII, adquirint l'aspecte actual de capçalera recta i única. Presideix el presbiteri una imatge d'un Crist Crucificat de finals del segle XII o inicis del XIII.


Els murs laterals del temples estan decorats externament amb un fris decorat amb tauler d'escacs sota la cornisa. Per sota del fris, podem veure unes mènsules decorades en que podem veure un gran ventall de caps d'animals de la fauna asturiana.

MènsulesMènsules

MènsulesMènsules

MènsulesMènsules

MènsulesMènsules

MènsulesMènsules

Mur lateral


Posteriorment es van afegir un petit claustre en 1670, la rectoria i la torre campanar del segle XVIII.

Claustre

Capitell del claustreCapitells del claustre


A l'interior de les dependències de la col·legiat es poden trobar les mòmies de Teverga. Es tracta de dos cadàvers embalsamats corresponents a Pedro Analso de Miranda, abat del 1690 al 1720, que va arribar a ser bisbe de Toledo i al seu pare, el primer marqués de Valdecarzana.

* Les imatges sense la marca Art Medieval de l'interior del temple i del claustre estan extretes de la web de turisme de l'Ajuntament de Teverga