Galícia - Província d'A Coruña


Castell de Vimianzo
(Vimianzo)

43º 06,671'N ; 9º 01,883'O    
El castell va ser construït per ordre de la família Mariño de Lobeira a finals del segle XII o principis del XIII. En el segle XIV, va passar a mans de la família Moscoso, que va tenir nombrosos conflictes amb l’arquebisbe de Santiago de Coompostel·la per la jurisdicció de la fortalesa.


Durant les Guerres Irmandinyes de mitjans del segle XV, el castell va ser ocupat per la població sublevada en 1467. L’arquebisbe Alonso II de Fonseca va aprofitar aquesta situació per fer-se amb el control del castell l’any 1472 i va procedir a reconstruir les parts destruïdes durant la rebel·lió. Aquest domini va durar pocs anys, doncs Lope Sánchez de Moscoso, autoproclamat comte d'Altamira, va reclamar la seva propietat, que va mantenir la seva família fins el segle XIX.


L'any 1870 va comprar el castell Ramón Martelo, aleshores president de la Diputació d'A Coruña, que el va convertir amb la seva residència d'estiu. Gairebé un segle més tard, la fortificació patirà un incendi molt important.


Per aquest motiu, els descendents de la família Martelo el van cedir a l'arquebisbat de Santiago de Compostel·la, que el va acabar venent a la Diputació d'A Coruña en 1973. Aquest institució el va reconstruir i el va dedicar a usos culturals.


El castell que podem observar actualment, malgrat les reconstruccions, és el que es va aixecar en el segle XV. De la primera fortificació només es conserven el fonaments de la torre de l'homenatge, situada en l'actual pati d'armes.


La fortalesa té planta poligonal, amb quatre torres quadrades, que reforcen la muralla de gairebé dos metres de gruix. Per una millor defensa, està envoltada totalment per un fossar.


Els seus murs estaven rematats amb merlets en forma de puntes de diamant  i matracans. Malauradament no s'han conservat en tot el perímetre, si bé són clarament visibles en la torre de l'homenatge i els murs adjacents.

Vista general   Detall de la muralla

S'accedeix al pati d'armes per una porta on veiem els escuts d'armes dels Moscoso.

Arc d'entrada al pati i torre principal   Arc d'entrada al pati