La Rioja


Santa Maria de la antigua
(Bañares)

42º 28,118'N ; 2º 54,628'O   
L'església de la Santa Creu o de la Antigua, formava part del monestir de Santa Maria de Bañares. Les primeres que ens han arribat són de l'any 1075, quan el cenobi va ser donat per Sanç IV al monestir de San Millán de la Cogolla. Degut a l'augment de la població, entre els segles XV i XVI es va construir un nou temple en estil gòtic. L'antiga església va quedar integrada en la nova construcció, fins que en 1975, a causa de l'esfondrament de la coberta, es va decidir desmuntar-la pedra a pedra i traslladar-la a un solar proper. Malauradament en aquest trasllat no es van respectar l'orientació original, variant així algunes de les seves característiques. 


El temple va ser construït en el segle XII. Té una sola nau acabada en un absis rectangular, més estret que la nau. A banda i banda de la capçalera se li van afegir dues estances, que s'obren a la nau per mitjà de dues portes de mig punt.

La nau té una coberta de fusta, que imita l'original, mentre que l'absis està cobert amb volta d'aresta.

La porta d'accés és sens dubte l'element més interessant de tot el temple. Va ser afegida posteriorment, amb línies que ja ens anuncien la imminent arribada de l'estil gòtic.Està construïda en un cos adossat, als peus de la nau.


Està formada per quatre arquivoltes apuntades de bossell, que es recolzen en vuit columnes amb els capitells esculpits majoritàriament amb motius vegetals. Trenca aquesta norma el segon capitell del costat esquerre on podem veure a dos lleons enfrontats. 

Capitells del costat esquerre de la portalada    Capitells del costat dret de la portalada

Protegeix el conjunt un guardapols decorat amb motius vegetals entrellaçats. En la dovella central trobem un petit cap humà que surt de les fulles.

Detall del guardapols

Les arquivoltes emmarquen un timpà on es representa l'escena de l'Epifania.

Detall portalada

Trobem a la Verge Maria en el centre de l'escena amb el Nen a la seva falda. A l'esquerra veiem als Tres Reis Mags acostant-se per adorar a l'Infant. El primer s'agenolla i es treu la corona, mentre que el segon assenyala amb la mà l'estel que els ha guiat. A la dreta hi ha Sant Josep, que es troba assegut i que recolza el cap en el bastó. Al seu costat veiem una figura, que a causa de l'erosió, no s'ha pogut identificar.

Timpà

Als peus de la Verge veiem un crismó de sis radis, típic de les construccions del camí de Sant Jaume. Està flanquejat per un brau i un lleó.

Crismó


En els muntants trobem el bust de quatre figures humanes.

Imatge esculpida en el muntantImatge esculpida en el muntant

Imatge esculpida en el muntantImatge esculpida en el muntant


Sobre la porta  veiem tres grans mènsules. Es creu que inicialment n'hi podia haver quatre i que servien de suport a un porxo. Alguns estudiosos, en canvi, afirmen que es tracta d'elements reaprofitats. Les dues que hi ha just al damunt de la porta estan esculpides amb el bust de figures humanes.

Imatge esculpida en una mènsula

Corona la façana una cornisa esculpida amb motius vegetals, sota la que veiem nou mènsules esculpides amb motius animals. Entre ells trobem un animal amb una pressa a la boca, un animal cornut, un ancià, una àguila amb les ales desplegades, un bé, un felí, una ovella i una cara monstruosa molt deteriorada.

Mènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsula esculpida