Castella i Lleó - Província de Lleó


Església de Santa Maria de Vizbayo 
(Ponferrada, El Bierzo)

42º 32,210'N ; 6º 35,657'O   
Església situada prop del nucli urbà de Ponferrada, en el poblet d'Otero. Abans era una població independent de Ponferrada, però amb el pas dels anys els límits dels dos pobles s'han difuminat. En el segle XI era coneguda com Santa Maria de Vidubagio, nom que tenia la la vall on està ubicada.

Vista general

Està formada per una sola nau de petites dimensions. Està capçada a l'est per un absis semicircular, precedida per un tram presbiterial. L'absis està dividit externament en tres espais mitjançant contraforts. En cadascun d'aquests espais s'hi obre una finestra. Les dues laterals tenen forma d'espitllera. La central és molt interessant, ja que la formen dos petits arcs de mig punt emmarcats dins un de més gran. Els dos arquets estan units per un capitell, que es recolza en una petita columna. El capitell està esculpit de forma arcaica amb pinyes i altres elements vegetals. Sota les finestres trobem una imposta escacada i amb boles.

Absis        Finestra de l'absis

Les teulades es recolzen en mènsules, algunes d'elles esculpides.

En el segle XVII es va afegir l'espadanya de dos ulls. En el XVIII s'adossa al mur sud una sagristia i un segle més tard es construeix el porxo que protegeix la porta d'entrada.