Castella i Lleó - Província de Lleó


Església de Santiago
(Vilafranca del Bierzo, El Bierzo)

42º 36,237'N ; 6º 48,480'O   
Església edificada l'any 1186. Situada en el camí que ens porta cap a Compostel·la, junt al castell de la Vil·la. Avui en dia encara conserva el privilegi de poder rebre en ella el jubileu compostel·là en cas de que per malaltia no es pugui acabar el camí.   Està formada per una única nau acabada en un absis semicircular. Aquest està dividit externament en tres parts mitjançant dues columnes adossades. En cadascun d'aquests espais trobem una finestra de mig punt emmarcada dins una arquivolta protegida per un guardapols escacat. L'arquivolta es recolza en dues columnes amb capitells esculpits amb motius vegetals o d'aus enfrontades. 

Absis Capitell amb aus

Finestra de l'absis


En el mur nord troben la Porta del Perdó. Està formada per quatre arquivoltes apuntades. La més exterior està decorada amb les imatges dels apòstols agrupats per parelles. En la part central sembla que hi ha un pantocràtor, però l'erosió fa difícil identificar-lo. La següent arquivolta està decorada amb motius florals. 


Els capitells estan ricament tallats, si bé el pas dels segles els ha deixat molt malmesos. En ells podem veure una Crucifixió, harpies i altres bèsties. Destaquen els capitells dedicats als Tres Reis Mags. En un d'ells els podem veure dormit junts en un únic llit, una imatge molt típica de l'escultura romànica, amb un àngel que els parla amb somnis. En un altre els trobem sobre els seus cavalls dirigint-se cap al portal de Betlem. En un tercer capitell els veiem oferint els seus presentes al Nen Jesús. 

Capitells de la portaladaCapitells de la portalada