Província de Lleida


Sant Iscle i Santa Victòria de Talltendre
(Bellver de Cerdanya, Cerdanya)

42º 24,229'N ; 1º 45,967'E    
Com en moltes esglésies de la zona, la primera notícia escrita de la parròquia de Talltendre la trobem en l’acta de consagració de la Seu d'Urgell, suposadament escrita l’any 819, però que s’ha demostrat que és de la segona meitat del segle X.


En 1170 trobem una deixa testamentària, en la que Sicards va llegar a Sant Iscle de Talltendre una vinya situada en un lloc conegut com Corner. Durant el segle XIII i XIV tornem a trobar documentada l'església de Talltendre, dedicada únicament a Santi Aciscli. Això ens fa pensar que l'advocació a Santa Victòria va ser afegida posteriorment.


Ens trobem davant d'un temple amb una solana nau, aixecada en el segle XII, tot i que la volta és de factura posterior, doncs és de rajols. Està caçada a l'est per un absis semicircular, en el que s'obren dues finestres de mig punt i doble esqueixada. Malauradament, l'espessa vegetació que hi ha ens impedeix la completa visualització del tambor absidal.


El mur sud va ser alterat per la construcció d'una sagristia i una capella lateral, actualment desaparegudes. També es va construir una capella en el costat nord, que també va ser eliminada.


En el sector de ponent d'aquest mur sud s'obre la porta d'entrada. Està format per tres arcs de mig punt en gradació, amb llinda i timpà llisos.


En el mur oest s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.


En l'angle sud-oest s'aixeca una torre campanar, que va ser afegida posteriorment.