Província de Lleida


Sant Marcel de Bor
(Bellver de Cerdanya, Cerdanya)

42º 20,733'N ; 1º 48,105'E    
La primera notícia escrita de la parròquia de Borre la trobem en l’acta de la Seu d'Urgell, suposadament escrita l’any 819, però que s’ha demostrat que és de la segona meitat del segle X. Si que està contrastada la data del 982, on apareix el terme de Bor en un precepte del rei Lotari, mitjançant el qual confirmava la possessió d’un alou a la zona per part del Sunifred, abat de Ripoll.


A finals del segle XII, Arnau, vescomte de Castellbó i Ramon Roger, comte de Foix, van saquejar nombroses viles de la zona. La parròquia de Bor també va rebre aquest atac i d’ella es van emportar dues tovalles, una vestimenta sacerdotal i tots els bens que els clergues tenien allà guardats.


L’església va ser concebuda amb una sola nau, amb una coberta de fusta i capçada a l’est amb un absis semicircular.


Aquest està decorat amb quatre lesenes que divideixen el tambor absidal en cinc espais. La decoració de l’absis es completava amb un fris d’arcs cecs, que van desaparèixer quan es va refer la part superior de l’absis.


En la part central de l'absis s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.


Cap al costat sud del tambor absidal s'obria una altra finestra, d'arc de mig punt monolític. Aquesta va ser cegada i posteriorment es va obrir una altra de forma rectangular.


En el segle XVIII es van fer més gruixuts els murs laterals i es van construir dues capelles laterals a mode de creuer.


També es va refer el mur oest, al que se li va adossar un porxo. En ell s’obre la porta d’entrada, refeta en aquest moment i que té esculpida una creu en la dovella central.

Porta d'accés    Creu de la porta d'accés

Conserva un forrellat de tradició romànica, però coetani a la porta.

Detall del forrellat

Detall del forrellat   Detall del forrellat