Província de Lleida


Sant Martí de Víllec
(Montellà i Martinet, Cerdanya)

42º 20,024'N ; 1º 40,568'E    
El lloc de Víllec apareix documentat per primera vegada l'any 983, quan es citat en l'acta de consagració de Sant Llorenç prop Baga, on el monestir tenia una casa, un hort i vinyes. L'església de Sant Martí la trobem documentada en el testament de l'arxiprest Radulf, que el va redactar en l'altar de Sant Martí d'aquest temple.


El temple té una sola nau, molt allargada i que ha estat molt alterada al llarg dels segles. Està capçada a l'est per un absis semicircular, fet amb carreus ben tallats i disposats en fileres regulars, com és habitual en les construccions del segle XII. En la part central de l'absis, tot i que desviada cap a migdia, hi ha una finestra de mig punt i doble esqueixada.

L'absis i el primer tram de la nau són encara d'aquest primer moment constructiu. En aquest primer tram hi ha una finestra similar a la de l'absis però amb les dovelles i els brancals de pedra tosca. Està ubicada en el mur sud.

La resta de la nau va ser reconstruïda en diverses ocasions al llarg dels segles. També en aquestes reformes s'afegeixen arcs formers, per reforçar la volta.

El mur oest també va patir algunes modificacions, tot i que manté bona part de la seva fàbrica original, tot i que la part superior ha estat refeta parcialment.

La porta d'accés es troba en aquest mur. Està formada per un arc de mig punt fet amb dovelles ben tallades i resseguides per un senzill guardapols.


Corona aquest mur un campanar de cadireta de dos ulls, que posteriorment va ser eixamplada i convertida en un campanar de torre.


Malauradament no us podem oferir més imatges del temple, doncs està totalment envoltat per la vegetació.