Província de Lleida


Sant Miquel de Soler de Dalt
(Odèn, Solsonès)

42º 07,164'N ; 1º 28,298'E       
No tenim cap notícia que ens parlin d'aquest temple en l'antiguitat. Actualment no té culte i fins no fa masses anys era utilitzat com a magatzem agrícola. En visitar-la hem vist que ha estat recentment restaurada l'espadanya. Desconeixem si continua fent de magatzem.


Està formada per una nau coberta amb una volta apuntada, que arrenca d'una motllura i que està capçada a l'est per un absis semicircular. Com en el cas de la nau, la volta de l'absis també arrenca d'una motllura.


La unió entre l'absis i la nau es fa mitjançant un arc apuntat, que descansa en dues columnes  cilíndriques amb capitells. La presència de dues columnes no és gaire habitual en el romànic del segle XII i especialment en una capella rural. Malauradament el temple és tancat i no vam poder accedir al seu interior.


L'absis està decorat exteriorment amb una cornisa on s'han esculpit diversos elements geomètrics com boles o semicilindres.

Motius escultòrics de la cornisa   Motius escultòrics de la cornisa

En la part central del tambor absidal s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada. Tant per la part interior com per l'exterior la gradació es fa mitjançant tres arcs, resseguits per  una senzilla motllura.


Trobem una altra finestra en el mur oest. En aquest cas té forma de creu. Corona aquest mur un campanar de cadireta de dos ulls, restaurat recentment.


S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud.


Està formada per dos arcs de mig punt en gradació.


En una de les dovelles de l'arc exterior veiem una figura femenina en relleu.


També estava decorada l'aresta interior de l'arc, on hi havia petites boles, la majoria de les quals han desaparegut.