Província de Lleida


Santa Cecília de Beders
(Bellver de Cerdanya, Cerdanya)

42º 21,180'N ; 1º 48,308'E    
La parròquia de Biterris apareix per primera vegada en l’acta de la Seu d'Urgell, suposadament escrita l’any 819, però que s’ha demostrat que és de la segona meitat del segle X. Si que la trobem documentada també en l’acta de consagració de Sant Andreu de Baltarga del l’any 981, tot i que en un paràgraf afegit en el segle XI.
 


Com molts altres temples de la zona, en 1198, els homes d’Arnau, vescomte de Castellbó i Ramon Roger, comte de Foix, van saquejar-lo i es van emportar un cobrealtar i “les coses del capellà”.

L’església té una sola nau, parcialment reconstruïda. La part romànica és la més propera al sector de llevant. Originàriament estava coberta amb una volta de canó, però actualment presenta una coberta de fusta. Prop del presbiteri encara es pot veure una part de l’arrencada de la volta original.


Està capçada a l’est per un absis semicircular totalment llis. En ell s’obre una finestra de doble esqueixada i arc de mig punt, que per la part exterior és doble. Actualment l’absis està separat de la nau per un envà, doncs es va aprofitar la capçalera per fer-hi la sagristia.

La porta d’accés es troba en el mur nord. Probablement es va construir en el moment en que es va refer la nau. Està formada per un arc senzill de mig punt.