Província de Lleida


Santa Maria de Ribelles
(Vilanova de l'Aguda, La Noguera)

41º 53,023'N ; 1º 16,655'E   
L'església de Santa Maria de Ribelles ha estat vinculada al castell i a la baronia de Ribelles. Malgrat això, la primera notícia que ens ha arribat del temple data de l'any 1141, quan el bisbe d'Urgell, Pere, va donar l'església i tots els seus bens a la canònica de Santa Maria de la Seu. Això va provocar constants tensions entre la seu i els barons, que en alguns casos van requerir d'una convinença. Una de les més importants va ser el 6 de juny del 1187, quan l'arquebisbe de Tarragona, Berenguer de Vilademuls, va intercedir entre el bisbe d'Urgell i Gombau de Ribelles en la disputa per us delmes. 


L'església es troba dins el recinte fortificat, el que complica la seva visita. Per sort nostra, el veí que en custodia les claus, va accedir a obrir-nos el castell i l'església, després d'insistir una mica. Des d'aquí el nostre agraïment, doncs d'aquesta manera podem compartir amb tots vosaltres algunes instantànies del temple.


L'església té una sola nau, a la que en el segle XVII se li van afegir capelles laterals i una sagristia.


La nau presenta una coberta barroca, que substitueix a l'original romànica.


Destaca el seu absis semicircular, decorat externament amb motius llombards. Sota la teulada veiem parelles d'arcs cecs, que estan separades per lesenes. Aquestes no són gaire llargues i arriben fins la part inferior de la finestra, on trobem un gran sòcol.


Fa uns anys es van descobrir pintures murals en volta absidal. Estan datades en el segle XIV, però el seu mal estat de conservació no permet identificar les escenes representades. Semblen intuir-se alguns personatges.


També es conserven petits fragments en els arcs presbiterals i en el mur sud, en aquest cas de tipus decoratiu.


En el mur sud s'obrien dues finestres de mig punt i doble esqueixada, que van quedar inutilitzades en construir-se capelles laterals i la sagristia, avui en dia agrupades en un únic espai.

Finestra del mur sud  Finestra del mur sud per l'exterior  Finestra del mur sud  Finestra del mur sud per l'interior

Espai únic de les capelles del costat sud i la sagristia


En el segle XVII es va aprofitar l'antiga torre del castell per convertir-la en el campanar de l'església. És el moment en que s'afegeix el cos superior, de menors dimensions i destinat a les campanes.