Província de Lleida


Santa Maria de Torredenegó
(Llobera, Solsonès)

41º 54,777'N ; 1º 29,518'E       
La primera notícia de l'església de Sancte Marie de Turre de Nego la trobem en una donació de terres a la mateixa església l'any 1142. En 1313 va ser visitada pel bisbe d'Urgell, Ramon Treballa. És el primer document on consta com a temple parroquial, condició que ja no conserva.


Malgrat els afegits i modificacions, encara manté l'estructura romànica del segle XII, feta amb carreus ben tallats i disposats en fileres regulars. Està formada per una sola nau rectangular, capçada a l'est per un absis semicircular.


En la part central del tambor absidal s'obre una finestra d'una sola esqueixada i d'arc de mig punt monolític. Posteriorment es va obrir una finestra rectangular en el costat sud de l'absis.


La porta d'accés es troba en el mur sud. Durant la Guerra Civil va ser arrencada i portada al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Segons la web del bisbat de Solsona, l'any 1988, coincidint amb la restauració del temple, es van retornar els seus elements al temple, però en altres webs i llibres s'afirma que el que es va col·locar en el temple va ser una rèplica. Ens sorprèn no trobar aquesta portalada en l'exposició permanent del museu, degut a la seva qualitat i les similituds amb les finestres del campanar de la catedral, visibles precisament des del museu i restaurades recentment. Si això li sumem el text de la web del bisbat, cal pensar que els elements que trobem en el temple són els originals. Malauradament no podem confirmar-ho.


Està formada per dos arcs de mig punt en gradació, protegits per un guardapols decorat amb palmetes circumscrites dins d'un cercle format pels propis brots de les palmetes.

Porta d'accés      Detall del guardapols

El guardapols acaba en  dues impostes decorades amb motius vegetals de tres fulles ondulants.

Imposta esquerra   Imposta dreta

També decora la portalada una arquivolta llisa, que descansa en dues columnes amb els seus capitells esculpits. Com la resta de decoració de la porta, presenten una factura força tosca i arcaïtzant. Són de tipus vegetal i inspirats en el model corinti. Si ens fixem en el capitell de l'esquerre veiem que està dividit en dos registres. En l'inferior veiem unes fulles molt esquemàtiques que ens recorden a les d'acant i que estan situades en els angles. En l'espai que hi ha entre dues fulles es fer unes incisions acabades en forma d'espiral. També presenta una decoració similar una peça rectangular situada en la part central de cada cara. El capitell de la dreta té esculpides unes palmetes invertides en la part inferior, que neixen d'unes tiges que broten d'un motiu sogejat. En la part superior del capitell trobem altres elements vegetals i volutes.

Capitell esquerre   Capitell dret

El mur oest està coronat per un campanar de cadireta de dos ulls. No podem saber res més de l'aspecte exterior d'aquest mur, doncs se li va adossar la rectoria.