Província de Girona


Cúria i presó
(Castelló d'Empúries, Alt Empordà)

42º 15,564'N ; 3º 4,551'E    




Al costat de la plaça de Jaume I, antiga plaça del gra, trobem un edifici peculiar, per que integrava en un sol recinte a la Cúria, o tribunal de justícia i a la Presó, on complien la pena els comdemnats. 


Va ser construït al voltant del 1336 amb les restes de l'antic castell, que s'alçava en aquest indret.

Les dues funcions que desenvolupava l'edifici estan clarament diferenciades. El cos situat cap al sud és el que correspon a l'antiga Cúria. Inicialment tenia dues plantes, a la que se li va afegir una tercera en època moderna. Recentment s'han adaptat les sales de la Cúria com a museu d'història de la ciutat i per tant no conserva cap resta de la distribució original.

Destaca el gran portal adovellat de mig punt de la façana. Al seu costat hi ha un finestral gòtic totalment reconstruït. El mateix succeeix amb la finestra gòtica de la planta superior.


Al nord d'aquest cos, trobem la part de la presó.

Pati de la presó           


Al voltant d'un petit pati s'organitzen les diferents cel·les, que s'obren al pati mitjançant portes rectangulars.

Pati de la presó           


En algunes d'aquestes cel·les s'han conservat grafits fets pels presos.

Cel·la  Grafits  Cel·la

 

Grafit  Grafit


Una de les cel·les conserva la porta original.


També trobem l'estança del carceller, lleugerament més confortable que les cel·les. En un dels murs trobem un carreu on es van practicar uns forats per utilitzar-los com a tauler de jocs.

Estança del carceller              Carreu amb incisions


Gràcies a una escala de pedra s'arriba a la primera planta, on es trobava la cel·la dels presoners més il·lustres.

Antiga escala     Antiga escala           


També les seves parets estan plenes de grafits i inscripcions fetes pels "hostes" que s'allotjaren en aquesta cel·la.

Cel·la del pis superior  Cel·la del pis superior

Detall dels grafits de la cel·la del pis superior           


Actualment les dues plantes de l'edifici de la presó estan comunicades per una escala moderna que s'ha construït en una estança que té l'aparença de ser una masmorra, sense ventilació ni llum natural.

Masmorra           


La façana que dóna al carrer de la presó està feta amb carreus molt ben escairats.


La porta d'accés, com la de la Cúria, està feta amb un gran arc adovellat.


En el primer pis trobem tres finestres quadrades, dues de les quals conserven la reixa de ferro forjat.