Província de Girona


Sant Julià de Tartera
(Das, Cerdanya)

42º 22,357'N ; 1º 53,126'E      
El temple parroquial de Tartera apareix documentat per primera vegada en l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell, suposadament escrita l’any 819, però que s’ha demostrat que és de la segona meitat del segle X.


Des de ben antic està vinculada a Sant Miquel de Cuixà. La trobem com a possessió d'aquest cenobi en un precepte del rei Lotari del 958 i també en una butlla del papa Sergi IV de l'any 1011.

Amb motiu de la creuada càtara, va ser saquejada a finals del segle XII pels homes del comte Ramon Roger de Foix i Arnau, vescomte de Castellbò. Segons documents de l'època, es van emportar 2 llibres, 4 modis entre blat i farina, 7 somades de vi i tota la roba litúrgica del capellà.

Entre el 1312 i el 1314 va ser visitada pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona.

Ens trobem davant un edifici singular, doncs té dues naus de dimensions desiguals. La del costat nord és molt més curta i estreta que la del costat sud. Sembla que l'església va ser concebuda amb una sola nau, però encara dins el període romànic es va afegir la nau de tramuntana. Les dues naus es comuniquen mitjançant un únic arc de mig punt.


Les dues naus estan rematades a l'est amb un absis semicircular. Des de l'exterior, el del costat nord sembla que s'encasti en el del costat sud, de majors dimensions. Tots dos absis tenen una finestra de mig punt i doble esqueixada en la seva part central.

Absis sud    Absis nord

La nau sud estava coberta inicialment amb una volta de canó, que en algun moment es va ensorrar. Es va reconstruir la coberta amb una volta apuntada, que va ser reforçada amb arcs formers en els murs laterals del temple. La nau nord, en canvi, té una volta de quart de cercle.


Fotografia de Jord Contijoch Boada

S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur nord. Està formada per dos arcs de mig punt en gradació.


En la porta es conserven alguns elements de forja de tradició romànica, com són les anelles on va el forrellat.