Província de Girona


Sant Vicenç de Besalú
(Besalú, Garrotxa)

42º 12,060'N ; 2º 41,969'E    Ens trobem amb un dels edificis més antics de Besalú, malgrat que l'edificació actual correspon bàsicament al segle XII. En el segle XV es van portar les relíquies del cos del màrtir Sant Vicenç, del que no es coneixen més dades. També es va traslladar a aquest temple la relíquia de la Vera Creu, que es trobava a la Canònica de Santa Maria, quan aquesta es va abandonar pel seu estat ruïnós. Uns anys desprès va ser robada.


Durant la guerra civil es va cremar l'edifici i es va destruir l'altar major. Fruit d'aquest incident es va trobar al mur de l'absis un vas de cristall ple de monedes, que anys més tard es va poder recuperar i actualment es troba en el Museu d'Art de Girona.


El temple té planta basilical amb tres naus, creuer i tres absis semicirculars. 

Capçalera   Interior del temple


El de la nau central està decorat externament amb arcs cecs i un fris de dents de serra.


La nau central és més alta que les laterals i està coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. Les laterals, en canvi, tenen volta de quart de cercle.


Una bella rosassa, situada sobre l'arc triomfal de l'absis principal, il·lumina l'interior de la nau central.


Podem trobar dues portes que donen accés al temple. La més antiga la podem trobar al mur dret i permet accedir directament a la nau lateral.


Està formada per dos arquivoltes decorades amb motius helicoidals i vegetals. Els capitells representen imatges vegetals i animals.

Porta lateral


El capitell exterior esquerre representa parelles de lleons alats, que es mosseguen les ales, mentre que en el capitell interior es van representar motius vegetals. En el costat dret trobem parelles de monstres enfrontats, que tenen el cap humà i ales. Aquestes les mosseguen per caps de lleons. En el capitell interior hi ha dos quadrúpedes alats amb un únic cap humà, que porta caputxa i té la boca oberta. Dos caps humans, situats a la part superior del capitell, mosseguen les ales dels quadrúpedes.


Al costat de la porta trobem, encastada en el mur una làpida.


L'altra porta es troba en la façana oest. 


És adovellada de mig punt, amb dos arcs en gradació, que envolten un timpà llis, decorat amb pintures de factura posterior. L'arquivolta interior està decorada amb un bossell segmentat.


Les dues arquivoltes es recolzen en dos parelles de columnes amb capitells decorats amb motius vegetals i caps humans.

Capitells del costat esquerre   Capitells del costat dret


Destaca el gran finestral que podem veure a la façana. És del segle XIII i està construït seguint el corrent gòtic.


Els capitells de les columnes van ser substituïts i actualment es conserven al Museu d'Art de Girona.


Al braç nord del transsepte, podem trobar una altra finestra de similars característiques.


En canvi, la del braç sud del transsepte és romànica i espera pacient que li arribi una restauració.


El campanar es va construir en el sector sud-oest, sobre el darrer tram de la nau lateral, entre els segles XVII i XVIII.