Principat d'Andorra


Sant Marc i Santa Maria d'Encamp
(Encamp)

42║ 31,963'N ; 1║ 34,294'E
El temple romÓnic que podem contemplar, sembla que es va edificar en la segona meitat del segle XI, sobre altres edificacions anteriors. De fet en el sector nord-est es conserva encara un fragment de mur que podria pertÓnyer al segle IX. En el segle XVIII, tal i com consta en la data que hi ha sobre la porta, es va refer el temple, per˛ mantenint gran part dels seus elements romÓnics. En l'actualitat es troba dins del recinte del cementiri comunal d'Encamp.


EstÓ format per una sola nau, que originÓriament estava acabada en un absis semicircular, del que encara queden algunes restes. Aquest va ser enderrocat en el segle XVIII per convertir-lo en un absis de planta rectangular.

Interior del temple     Interior del temple

L'absis estava decorat internament amb pintures murals, de les que es conserven una cinquantena de fragments en el dip˛sit del Patrimoni ArtÝstic Nacional d'Andorra. Aquests fragments es van trobar en la base dels murs, entre el terra del segle XVIII i l'original romÓnic.


El mur de ponent es conserva gairebÚ intacte de l'Ŕpoca romÓnica. En ell s'obre una finestra de mig punt i de doble esqueixada. Corona aquest mur un campanar de cadireta de dos ulls.


En la part superior del campanar podem veure uns caps esculpits de manera molt tosca, similars als que trobem tambÚ en el darrer pis del campanar de Sant Miquel d'Engolasters i en el de Santa Coloma.


La porta d'accÚs actual Ús del segle XVIII, si bÚ Ús creu que l'original estava en el mateix lloc. Al seu costat, encastada en el mur, trobem una pica beneitera.  

Mur oest        Pica beneitera


Durant les diferents campanyes d'excavaciˇ realitzades en l'interior del temple es va descobrir part del paviment romÓnic i la base de l'altar amb un reconditori en el seu interior per a les relÝquies.