Principat d'Andorra


Sant MartÝ de Nagol
(Nagol, Sant JuliÓ de L˛ria)

42║ 28,541'N ; 1║ 29,656'E




EsglÚsia esmentada per primera vegada el 7 de maig de l'any 1048. Es tracta d'un edifici constru´t en part aprofitant la roca de la muntanya. ╔s per aquest motiu que les seves dimensions sˇn forša redu´des, ja que queda encaixada en la penya, per poder-se adaptar a les irregularitats del terreny.


En l'any 1071 l'ardiaca Bernat de la Seu d'Urgell va cedir l'esglÚsia a la parroquial de Sant JuliÓ de L˛ria, per que els seus capellans en tinguessin cura.

A finals del segle XX el temple estava totalment enrunat, conservant-se els murs laterals i l'absis fins l'alšada de les finestres aproximadament. DesprÚs de fer algunes excavacions que van permetre descobrir algunes tombes i peces de cerÓmica, aixÝ com la base de l'altar.


El temple estÓ format per una sola nau acabada per ponent amb un absis. Aquesta disposiciˇ respon a l'orografia del terreny, ja que l'˙nic accÚs possible Ús per l'est. ╔s en aquest mur que s'obre la senzilla porta d'accÚs, formada per un arc de mig punt adovellat totalment reconstru´t. TambÚ Ús totalment reconstru´t el campanar de cadireta que corona el mur oest, del que no es tÚ constÓncia si ja existia anteriorment o no.


En el tram presbiterial podem veure dues fornÝcules, a banda i banda de la nau, la funciˇ de les quals es desconeix.