Principat d'Andorra


Sant Romà dels Vilars
(Escaldes - Engordany)

42º 30,899'N ; 1º 32,074'E
Ens trobem davant d'un dels temples més antics d'Andorra, segurament per darrera de Sant Vicenç d'Enclar i Santa Coloma. Els seus orígens es remunten al segle X. 


Està formada per una única nau acabada en un absis de planta rectangular. La seva planta està lleugerament desviada cap a migjorn. El terra de la nau presenta un desnivell de 55 centímetres des dels peus fins la capçalera i per tant està dividit en diferents nivells.

Vista general des de la capçalera         Interior del temple

Fins no fa gaires anys el seu estat era de runa, amb part de la coberta esfondrada i la part superior dels murs també enrunada. De totes maneres sembla que actualment és una propietat privada a jutjar per la deixadesa en la que es troba i les poc estètiques reixes que hi ha en les seves obertures i en el mur nord de l'absis. 


En el mur oest es va afegir tardanament un altre cos. Aquest està dividit en dos nivells. L'inferior és un porxo, pel qual s'havia de construir una nova porta, que té més l'aparença de finestra. La porta original estava en el mur sud, en el mateix lloc de l'actual, que és fruit d'alguna reforma. El pis superior està obert a la nau i té l'aparença de cor elevat o tribuna.