Principat d'Andorra


Sant Serni de Nagol
(Nagol, Sant JuliÓ de L˛ria)

42║ 28,160'N ; 1║ 30,068'E
En una lipsanoteca que conservava el temple es va trobar un pergamÝ, on hi havia escrits els noms dels sants de les relÝquies que contenia i tambÚ la data de consagraciˇ del temple, que va ser en l'any 1055.


Com la majoria de temples de les Valls d'Andorra, es tracta d'un edifici de petites dimensions, amb una sola nau acabada en un absis semicircular. El terra de la nau i de l'absis van ser excavats directament en la roca.


L'absis Ús llis i estÓ ilĚluminat grÓcies a dues finestres de mig punt i doble esqueixada, una orientada a l'est i l'altra al sud. Una finestra similar la trobem en el mur sud, prop del presbiteri.


L'interior del temple estava decorat amb pintures murals, que nomÚs s'han conservat en l'arc triomfal i en el mur nord. Aquestes van ser descobertes l'any 1976, ja que estaven ocultes sota la capa de calš que cobria els murs del temple. Sˇn les mostres mÚs primerenques de pintura mural romÓnica a Andorra.


En l'intradˇs de l'arc trobem quatre Óngels, dos a cada banda.

Pintures de l'arc triomfal

└ngels del costat esquerre       └ngels del costat dret


Sota seu, en el costat dret, trobem un sant acompanyat per un Óngel, de menors dimensions, i que porta barba. En el costat esquerre s'ha representat un altre sant en posiciˇ frontal, que tÚ la particularitat de tenir quatre brašos. Aix˛ cal interpretar-ho com que l'autor va rectificar la seva idea inicial i posteriorment va tapar dos dels brašos amb una capa de pintura que no s'ha conservat.

Sant amb quatre brašos      └ngel i sant

Un Agnus Dei presideix, tot i que molt deteriorat l'arc triomfal. A banda i banda trobem una sanefa de motius vegetals. En el extrem dret de l'arc hi ha una figura que hom ha identificat amb Crist, que estÓ forša malmesa, mentre que en el costat dret hi ha representat un sant en actitud de beneir. 

Imatge d'un sant beneint     Imatge de Crist

En la part exterior de l'arc es representen diversos personatges. En l'angle superior esquerre podem trobar dos personatges de perfil, mentre que a la dreta veiem a un cavaller que clava una llanša en la boca d'una serp.

Personatges de perfil       Guerrer i una serp

En el mur nord trobem un personatge vestit ricament, que sostÚ una creu i un rotlle.


En el temple tambÚ es conserva un retaule g˛tic de factura molt simple.


La porta d'accÚs estÓ situada en el mur sud, protegida per un porxo de factura posterior. EstÓ formada per un senzill arc de mig punt.

Porta d'accÚs       Porta d'accÚs i porxo

El mur oest estÓ coronat amb un campanar de cadireta de dos ulls, sota del qual trobem una finestra en forma de creu i una de doble esqueixada.