Principat d'Andorra


Santuari de Can˛lich
(Sant JuliÓ de L˛ria)

42║ 28,481'N ; 1║ 27,153'E
La paraula Can˛lich, dĺorigen romÓnic "canonhic", vol dir "pareu aquÝö. Segons la tradiciˇ, un pastor es trobava pasturant el seu ramat pels preats de Can˛lich en 1223, quan de sobte un ocell de plomatge molt vistˇs es va posar damunt d'una pedra. El pastor s'hi va apropar i el va agafar sense problemes. AixÝ doncs se'l va endur cap a casa seva. Al dia segŘent l'ocell havia desaparegut i novament el va trobar en el prat de Can˛lich. Aquesta hist˛ria es va repetir tres vegades, per˛ en la darrera descobrÝ en un nÝnxol de la roca una imatge de la Mare de DÚu. Els habitants de Sant JuliÓ de L˛ria, davant aquesta apariciˇ decidiren aixecar un temple en honor a la Verge sobre la roca on fou trobada.


D'aquest temple no es conserva res, ja que el temple actual Ús de factura moderna, concretament es va construir entre els anys 1973 i 1979. Es tracta d'un temple de planta   rectangular coberta amb volta de canˇ. En el seu interior es conserva un retaule barroc.


En l'esglÚsia de Sant JuliÓ i Sant GermÓ, en el centre de Sant JuliÓ de L˛ria, es conserva la talla romÓnica de la Mare de DÚu de Can˛lich. Es tracta d'una talla de fusta de finals del segle XII, que encara conserva la policromia. La imatge Ús molt austera, de tipus rural. La Verge estÓ asseguda en un senzill tron, aguantant sobre el seu genoll esquerre a l'Infant, que sostÚ amb la mÓ esquerra. La mÓ dreta estÓ en actitud d'aguantar alguna cosa, avui inexistent, i que probablement era una tija. D'aquesta manera tindria una aparenša similar a la Mare de DÚu d'Andorra, conservada en la Catedral de la Seu d'Urgell. Va vestida amb una t˙nica de coll rodˇ, de color verd amb rombes vermells. Per sobre d'aquesta t˙nica, porta un mantell que la cobreix parcialment.

El Nen va vestit amb t˙nica i toga vermella, que li deixa veure els peus descalšos. Amb la mÓ esquerra sostÚ un llibre, i amb la dreta, avui desapareguda, probablement bene´a.

Tant la Mare com el Fill tenen el rostre ovalat, i la talla Ús de qualitat, sobretot el cas de la Verge, tot i que amb un marcat hieratisme i amb la mirada fixa al davant, sense cap expressiˇ. Tots dos porten corona.

La Mare de DÚu va ser coronada pel vaticÓ lĺany 1999.