Província de Barcelona


Sant Martí de Riudeperes
(Calldetenes, Osona)

41º 55,713'N ; 2º 18,495'E     
La primera notícia d'aquesta església no la tenim fins l'any 1050, moment en que el bisbe de Vic vinculà aquest temple al de Sant Julià de Vilatorta.


En l'actualitat té planta de creu llatina gràcies a dues capelles laterals que es van afegir en els segles XVI i XVII.

Capella nord    Capella sud

Originàriament el temple tenia planta rectangular capçada a l'est per un absis semicircular. Aquest està decorat segons els canons llombards amb un fris d'arcs cecs i lesenes.


Interiorment no es pot contemplar completament el tambor absidal doncs un retaule modern ens ho impedeix.


Va ser edificat en dues etapes constructives diferents dins el període romànic. La primera correspon al segle XI i a ella pertany la capçalera i part de la nau.


En el segle XII es va allargar la nau per l'oest. La diferència entre totes dues etapes és molt clara des de l'exterior. La part corresponent al segle XI segueix la tradició llombarda amb parelles d'arcs cecs emmarcats entre lesenes. Aquest fris d'arcs es converteix en una cornisa en arribar a la part construïda en el segle XII i desapareixen les lesenes.

Mur sud     Mur nord

També ens ajuda a distingiu les dues etapes el seu aparell constructiu. Mentre que en la part del segle XI trobem pedres irregulars unides amb morter, en la del segle XII els carreus estan ben tallats i estan disposats de manera regular.


En el segle XIII es va afegir un atri que protegia la portalada del segle XII. Aquesta estava en el mur oest. Actualment aquesta porta ha desaparegut i se'n conserven algunes restes en l'interior del temple. Destaca la seva arquivolta esculpida amb motius vegetals i entrellaçats.

Fragment d'arquivolta     Fragment d'arquivolta

Els capitells en que es recolzava també tenen esculpits motius vegetals.

Capitell de la portalada     Capitell de la portalada

El pòrtic va ser tapiat per tal d'allargar novament la nau. D'ell ens han arribat dues arcades en el mur sud, que es recolzen en un senzill capitell.

Antic atri     Capitell de l'atri

Els arcs estan decorats interiorment amb uns botons florals.

Arc de l'atri     Arc de l'atri

L'actual porta d'accés es va construir reaprofitant part dels arcs de l'atri corresponents al mur oest. Aquests encara són parcialment visibles en els extrems de la façana.


També es van aprofitar algunes de les dovelles decorades amb els botons florals.


El temple té una segona porta, oberta en el mur sud. Està formada per un senzill arc adovellat, resseguit per una fila de carreus estrets i allargats.


En el segle XVII es va sobrealçar la nau, es va obrir un ull de bou sobre la porta d'accés al temple, es va refer la volta de la nau i es va construir el campanar de torre.

Interior del temple     Interior del temple

Campanar


En el mur nord del temple es conserva un sepulcre, que té la cara frontal decorada amb dues flors de llis flanquejant una creu circumscrita.


Davant la porta d'accés trobem l'antic comunidor. Es tracta d'un petit recinte cobert amb un banc a cada banda.