Província de Girona


Cúria Reial
(Besalú, Garrotxa)

42º 11,905'N ; 2º 41,982'E     El que actualment coneixem com a Cúria Reial, és a dir l’edifici destinat a l’administració de la justícia en nom del rei, estava format per tres edificis, avui dedicats a usos molt diversos i que res tenen a veure amb els seus orígens. Una part es fa servir per equipaments culturals, mentre que la resta forma part d’un restaurant.


La part que dona a la Plaça Major és la que més ha estat alterada, doncs és la que actualment ocupa el restaurant. En el seu interior veiem una escala en un pati, que permet l’accés al pis superior, on en un dels costats hi ha una galeria d’arcs de mig punt.


L’edifici del mig és el que correspon pròpiament a la Cúria Reial. Té la seva façana principal pel carrer del Portalet, on s’obren actualment dues finestres gòtiques triforades, amb els capitells i columnes reconstruïts, seguint els models de l’escola gironina.

Vista general des del carrer del Portalet    Finestra de la sala d'audiències

També s’obre en aquesta façana la porta original, feta amb un senzill arc de mig punt.


D’aquest edifici destaca la sala d’audiències del segle XIV. És una gran sala, en la que s’obren les finestres abans citades. Està dividida en tres espais per dues fileres d’arcs apuntats, que serveixen de suport al sostre de fusta.

Sala d'audiències    Sala d'audiències

El sostre encara conserva alguns fragments de policromia, de tipus geomètric.

Sostre de la sala d'audiències    Detal del sostre de la sala d'audiències