Cantàbria


Castell de San Vicente d'Argüeso
(Hermandad de Campoo de Suso)

43º 02,014'N ; 4º 12,244'O    
El castell té els seus orígens en el segle IX, quan en aquest indret es va construir una capella dedicada a sant Vicenç i una torre fortificada.


D'aquestes primitives edificacions només es conserven petites restes en la base de la torre de l'homenatge de la fortificació actual. També es van localitzar algunes tombes d'aquesta època en l'actual pati d'armes.


Aquest castell és inusual a Cantàbria, doncs és una zona amb poques fortificacions i principalment ubicades a la costa. Aquesta, situada dins d'un turó en el camí que comunicava Castella amb el Cantàbric per la Vall de Saja.

Vista general   Vista general

Entre els segles XIII i XIV es comença a construir un nou castell, aixecant en primer lloc les dues grans torres rectangulars, els accessos a les quals es realitza mitjançant portes d'arc apuntat situades en el primer pis.

Torre oest   Torre est

En elles podem veure el gruix dels murs, de més de dos metres.

Antiga porta      Porta d'accés a la torre oest des del palau

Ja en el segle XV es construeix el cos central del castell i que uneix les dues torres, a mode de palau, amb finestres ogivals i dues portes d'accés, una d'elles protegida per un matracà.


També és  d'aquest moment la muralla que envolta la fortalesa pel sud-est. La porta d'accés està formada per un gran arc apuntat, de factura moderna, protegit per un cadafal refet durant la darrera restauració.


Adossada a la torre nord trobem una edificació de factura posterior a la resta del recinte, actualment utilitzada com a centre d'interpretació i accés al castell.


La fortificació va patir anys d'abandonament i tota l'estructura interna va desaparèixer, doncs era de fusta. En 1962 la seva propietària el va cedir a l'ajuntament. Després de descartar la conversió del castell en un parador, doncs les seves dimensions no permetien gaires estances, els governs autonòmic i local van restaurar-lo en 1988 per dedicar-lo a usos culturals i turístics.

Sala del castell   Sala del castell

Sala del castell