Cantàbria


San Facundo i San Primitivo de Silió
(Molledo)

43º 08,911'N ; 4º 01,109'O    
El lloc de Aselió apareix documentat per primera vegada l'any 1019, quan una tal Sendina va donar al monestir de Santillana unes cases que estaven per la zona. La primera menció de l'església dels sants Facundo i Primitivo data del 1068, quan el rei Sancho II de Castella va concedir aquest temple al bisbe Simón II junt amb d'altres de la zona per a que pogués restaurar l'església d'Oca (aleshores seu episcopal) amb les seves rendes. Aquesta seu episcopal es traslladarà a Burgos en 1075.


En 1120 trobem documentat el monestir de Silió com una possessió de la mitra burgalesa, per donació de la reina Urraca. Aquesta donació va ser confirmada pel rei Alfons X en 1285.


D'aquest cenobi només conservem l'església, que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles, que principalment han afectat a la nau. L'absis és la part més interessant d'aquest temple i que demostra la importància que va tenir en el seu moment. Aquest està precedit d'un ampli espai presbiteral.


Exteriorment, l'absis està dividit en tres espais gràcies a la presència de dues columnes, que s'alcen sobre un pilar prismàtic. Aquesta divisió també és manifesta entre l'absis i el presbiteri. Dues impostes recorren horitzontalment l'absis, una per sota de les finestres i l'altra a l'alçada dels cimacis.  Les dues estan decorades amb escacats. La superior recorre l'arc de la finestra a mode de guardapols.


Aquestes columnes que serveixen de separació del tambor absidal tenen els seus capitells esculpits. El capitell situat més al sud presenta una decoració a base de volutes i boles amb caputxa. El segon capitell té representada la lluita entre dos animals sota unes volutes. El tercer capitell té una decoració a base de dos pelicans que es piquen a si mateixos. El darrer està decorat amb volutes, les tiges de les quals es creuen entre si.

Capitell de l'absis   Capitell de l'absis

Capitell de l'absis   Capitell de l'absis


En cadascun dels tres carrers en que es divideix el tambor absidal, hi ha una finestra. Són de mig punt i doble esqueixada, decorades amb una arquivolta en forma bossell, que es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits.

Finestra sud    Finestra nord

Finestra central


El capitell esquerre de la finestra de migjorn té representats a quatre personatges, dos per cara, sota unes volutes. Els dos de la cara frontal semblen monjos i un dels dos té la mà dreta alçada en actitud de benedicció. En la cara interior veiem a dos criats, que porten un cubell amb l'ajuda de dos pals. El capitell del costat dret presenta una decoració similar. En aquest cas els quatre personatges són clergues. Els dos de la cara frontal sembla que estan fent algun tipus de ritual, doncs el de l'esquerra té alçada la mà d'aquest costat i la dreta col·locada sobre el pit. L'altre monjo li passa la mà esquerra per darrera l'espatlla, mentre manté la dreta sobre el seu pit.

Capitell de la finestra sud    Capitell de la finestra sud

La finestra central presenta uns capitells bàsicament de temàtica vegetal. Destaca el cimaci del capitell esquerre que té una decoració a base de cinc caps humans. El capitell està decorat amb volutes entre les que trobem dos caps humans més. En un nivell inferior veiem una pinya i altres fruits. El capitell del costat dret té el cimaci de tipus floral. En la cistella tornem a veure volutes i fruits, en aquest cas rodons (pomes?).

Capitell de la finestra central    Capitell de la finestra central

La finestra de tramuntana presenta uns capitells a base de bèsties. En el costat esquerre veiem, sota el cimaci floral, dos caps de lleons i una voluta entre tots dos. A continuació trobem dos lleons, amb els caps tocant-se en l'angle del capitell. Just a sota dels caps dels animals hi ha un cap humà, personatge que agafa amb les seves mans una pota davantera de cada lleó. En el capitell dret veiem a tres mones amb la boca oberta, sobre les quals trobem dos caps de lleó i volutes.

Capitell de la finestra nord    Capitell de la finestra nord

Tant l'absis com el presbiteri conserven la cornisa original i les mènsules on aquesta es recolza. Si comencen el nostre recorregut pel costat del presbiteri sud podem veure a un cap d'animal ferotge, una mènsula decorada amb cavets, un gos o un llop, una dona asseguda que es toca els pits amb la mà dreta i un home tocant el rabec.

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

Ja en l'absis trobem en el primer carrer una voluta, un cap humà amb barba i bigoti, un cap de cavall, tres volutes i dos rotllos verticals.

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

En el tram central es van representar a un home lluitant amb un lleó que intenta engolir-lo, cavets, una mà esquerra, i una bola amb una espècie de caputxa triangular.

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

El darrer carrer de l'absis té dues serps entrellaçades, rotllos horitzontals, un músic tocant l'arpa i un home que porta un bidó o bota.

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

En el presbiteri nord veiem una cabra, un llop, un porc, un home assegut amb un bastó en forma de T, que ha perdut el cap i el que semblaria un os amb el cap entre les potes.   

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

Interiorment l'absis presenta una decoració encara més important  que l'exterior. Trobem una arqueria cega en el nivell inferior, formada per nou arcs de mig punt, recolzats en columnes amb capitells esculpits. Malauradament el temple va ser incendiat durant la darrera Guerra Civil i les altes temperatures que es van assolir van malmetre els capitells. Altres però, van ser directament colpejats amb maces i martells, malmetent-los de forma irreparable. Per aquest motiu és difícil la seva interpretació. En el capitell de més a l'esquerra veiem a dos personatges en la cara esquerra. Un d'ells s'ha conservat intacte i representa a un monjo amb capa. Al seu costat n'hi havia un altre, del que només s'ha conservat la palma de la mà dreta, que tenia aixecada. També van ser totalment mutilades les dues figures de la cara central i les del costat dret.

El segon capitell també va rebre els atacs vandàlics. En la part superior veiem a dos caps d'animals entre volutes. Just a sota hi ha tres enigmàtiques figures, una a cada cara, en posició horitzontal, com flotant en l'aire. Una de les seves mans sosté un punyal. Amb l'altra mà agafen el que sembla el cap d'una dona. El seu estat de conservació no ens permet conèixer el seu significat.

Ja en el tercer capitell trobem a un personatge amb el pit despullat i que té la mà esquerra alçada. Amb la dreta sembla tapar-se els genitals. Al seu costat trobem dues parelles de lleons enfrontats, amb els caps units (ara desapareguts). En el extrem dret  veiem un personatge com el que hem trobat a l'altre extrem.

El quart capitell és dels més destrossats i s'ha perdut totalment la cara frontal. En el lateral esquerre sembla haver-se representat a un àngel de peu, que sosté un bastó en forma de T. Al seu costat s'intueix una figura asseguda de perfil i amb els genolls doblegats. En el costat dret trobem una figura enigmàtica dons sembla tenir un cap monstruós amb un bony al mig del front (un tercer ull?). La resta està totalment devastat.

El cinquè i sisè capitells s'han conservat millor, per què en representar motius vegetals no eren tan ofensius pels atacants del temple. El cinquè presenta decoració a base de volutes i fulles d'acant. El sisè, en canvi, presenta volutes i pinyes i algun que altre petit cap d'animal.

El següent dels capitells presenta decoració zoomòrfica. Sota les volutes, entre les que un cop més hi ha caps d'animals, hi ha tres parelles de pelicans: una a cada cara, que torcen el seu coll per picar-se el cos.

El darrer capitell d'aquesta arqueria estava decorat com el primer amb personatges humans vestits amb túnica. La parella del costat esquerre entrecreua els seus braços, en una actitud amistosa. La parella de la cara central estan de perfil, doncs entre els dos porten un cubell i el que semblen algunes eines. Els dos personatges del costat dret tornen a tenir una actitud amistosa entre ells. Un dels dos alça la seva mà dreta amb el palmell ben visible.

Tots aquests arcs estan resseguits per una motllura escacada, a mode de guardapols.  Una imposta, també escacada separa aquest nivell del de les finestres. Com en el cas de l'exterior, estan decorades amb un guardapols escacat, que a l'alçada dels cimacis continua ressegueix el tambor absidal fins la següent finestra i amb una arquivolta recolzada en columnes amb els capitells esculpits. Els de la finestra del costat nord estan decorats amb motius vegetals entre els que es veuen uns caps humans. El capitell esquerre de la finestra central està molt deteriorat. Sembla que tenia esculpides algunes aus sota les volutes, però no hi ha la certesa que fos així. També està molt destrossat el capitell dret, on encara es poden veure les volutes de la part superior, amb un cap humà i un d'animal. A sota s'entreveu el cap d'un home al terra que es atacat per un lleó. Un altre personatge sembla que vol recollir el cap. El seu estat ens impedeix desxifrar el missatge d'aquest capitell. Acabem el recorregut en la finestra sud, on també ens costa entendre el que es va voler representar. En el costat esquerre veiem una multitud d'elements distribuïts en el petit espai del capitell. Podem veure un personatge que toca el que sembla una harmònica, l'acompanyen un contorsionista que ens mostra el seu rostre i l'esquena i un altre personatge que toca l'arpa. Entre ells, nombrosos caps animals i motius vegetals. Al cimaci en canvi, veiem aus dins de motius florals. L'altre capitell té representada la lluita d'un home amb un lleó. Aquest gira el cap intentant mossegar a una mula que hi ha al darrera.

Es creu que aquesta arqueria també recorria els murs del presbiteri, però la construcció d'una capella en el costat nord i de la sagristia a migjorn van fer-la desaparèixer. Alguns dels seus elements es conserven actualment a la sagristia.

Una nova imposta escacada ens separa l'espai de les finestres de la volta de l'absis.

També estan decorats els capitells de l'arc triomfal. El del costat nord presenta uns lleons esculpits dins de cercles en el cimaci. Ja a la cistella veiem les característiques volutes, entre les que veiem un cap masculí i un femení en les cares laterals i un cap animal en la central, que està devorant a un home nu. Sota les volutes angulars veiem una pinya en el costat esquerre i un cap humà en el dret. La resta del capitell està massa erosionat i només podem suposar, amb les restes conservades, que hi havia dues parelles de quadrúpedes. A sobre el llom dels quadrúpedes dels extrems, es va esculpir un ocellet, que els pica el llom.

El capitell dret presenta un estat de conservació més deficient. Es pot intuir que en el costat esquerre hi ha una parella d'operaris portant un cubell entre tots dos, gràcies a un pal, com hem vist en el capitell exterior de la finestra sud. En la cara central es va esculpir a un bisbe, que porta el bàcul amb la mà esquerra i amb la dreta està beneint, Al seu costat un personatge porta una creu processional.

En l'interior del temple es conserva una interessant pica baptismal, encara en ús. Està feta en un únic bloc de pedra granítica, que presenta una decoració en forma d'arcs de mig punt en el seu exterior.

Hi ha una altra pica més antiga. Té forma quadrada i nombroses inscripcions de difícil interpretació. Probablement sigui d'època pre-romànica.

De l'interior del temple també destacarem una tapa de sarcòfag. En la seva cara lateral de forma pentagonal podem llegir que va pertànyer a les restes mortals d'un tal Iohan Sanches, mort en 1492.

S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud, en un cos avançat, que té un teuladet sostingut per vuit mènsules en la part superior.  El quart i cinquè tenien esculpides figures humanes i són els que pitjor estat de conservació tenen, doncs han estat mutilats. La segona també té esculpida una figura humana. La resta tenen forma de cavet.

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

La porta està formada per cinc arcs de mig punt en gradació, lleugerament irregulars. L'arc exterior està resseguit per un guardapols decorat amb un escacat. Els arcs són molt simples i gairebé no tenen decoració. Només veiem mitges boles en el segon arc i uns altres amb petits bossells.


Els arcs descansen en un cimaci decorat amb motius florals. Els muntants estan decorats amb dos bàculs enfrontats, que es converteixen en un petit bossell, que recorre tot el muntant.


Hi ha una altra porta en el mur oest. Aquesta és de factura molt senzilla, formada per arcs dos de mig punt lleugerament apuntats, especialment l'interior, en gradació. Estan resseguits per un guardapols sense decoració.


Els cimacis estan decorats amb estrelles i flors.