Cantàbria


Col·legiata de Santa Juliana
(Santillana del Mar)

43º 23,540'N ; 4º 6,369'O   
Les primeres notícies sobre un monestir dedicat a Santa Juliana (Santa Illana, Santillana) les podem trobar en alguns documents que daten del segle X. En aquest segle es van traslladar a Espanya les restes de d'aquesta Verge màrtir. La col·legiata actual correspon al segle XI i es va construir en el mateix indret on s'alçava el monestir.  


L'accés principal al temple es troba en el mur de migdia i està format per una monumental portalada, coronada per un frontó del segle XVII, on hi ha una imatge de la santa màrtir. La porta està emmarcada per quatre arquivoltes de mig punt en gradació, remuntades durant el segle XVIII, que es recolzen en dos parells de columnes amb  capitells esculpits. Alguns d'ells estan molt deteriorats. Per sobre les arquivoltes podem trobar un fris amb escultures dels apòstols i en el centre un pantocràtor, difícils d'identificar degut a l'erosió. Al costat de la portalada podem veure un torreó de planta circular. En aquest mur també s'hi troben adossades una casa i la sagristia del segle XVIII.

Vista general façanaDetall façana

Detall façanaCapitells façana


El temple, construït al segle XII, té planta basilical amb tres naus dividides en quatre trams irregulars i acabades en tres absis semicirculars.


La nau principal és més alta i llarga que les laterals. Les tres naus estan cobertes amb volta d'aresta amb els nervis ressaltats. Les naus estan separades per arcs formers de mig punt.

Nau nord    Nau central   Nau sud

Volta de la nau


Aquests arcs descansen en capitells esculpits, que es recolzen en columnes adossades als pilars. Els capitells són de principis del segle XII i estan esculpits amb combats entre soldats, la història d'Adam i Eva, temes vegetals, caps d'animals i feres, entre d'altres.

Capitell interior del templeInterior del temple

Capitell interior del temple    


El cor, situat a la part final del temple no permet tenir una perspectiva complerta de l'interior de l'edifici. Al seu darrera, en una petita capella, podem observar una pila baptismal que té decorada l'escena de Sant Daniel lluitant amb els lleons. Just a sobre seu podem veure la imatge d'un pantocràtor. També es  conserva una imatge de la Verge tallada en pedra d'època romànica.

Pantocràtor i pila baptismal romànics      Talla romànica de la Verge


Es de suposar que aquesta imatge té el mateix origen que les imatges dels quatre Apòstols que podem veure en el frontal de l'altar. Es creu que formaven part d'un grup escultòric que hi havia en la portalada oest. Les imatges i la pila baptismal són del segle XI.

Capella major     Detall altar


Els absis estan dividits per esveltes columnes, dividides en tres trams, que arriben fins a la cornisa que hi ha sota la teulada. Dues impostes decorades amb motius de tauler d'escacsa divideixen horitzontalment els absis. Els finestrals estan envoltats per quatre arquivoltes de mig punt que es recolzen en dos parelles de columnes. Els capitells estan decorats amb elements vegetals i animals, tot i que en l'absis centrar en podem trobar algun historiat. Les arquivoltes de l'absidiola dreta estan decorades amb boles i altres elements geomètrics. També estan esculpides les mènsules que hi ha sota la teulada.

Absis principalCapçaleraDetall finestra absis


Des de la capçalera es pot observar la llanterna del creuer com una torre robusta de planta quadrada. El pis superior està decorat amb una galeria d'arcs cecs de mig punt. En el pis inferior es on trobem les finestres que il·luminen el temple. Als peus de la nau podem trobar una torre de similars dimensions.


Si els capitells de l'interior del temple són dignes de menció, no ho són menys els que podem trobar en el claustre. Tres de les seves galeries són romàniques, mentre que la quarta va ser reconstruïda ja en època gòtica.

La galeria sud, paral·lela al temple, és on podem trobar els capitells historiats més bells. En ells es narren escenes de lluites entre bèsties i cavallers i de la vida de Crist com la del davallament de la Creu.

Vista general claustreDetall capitellArcades claustre

Arcades claustreVista claustreDetall capitell

Detall capitellGaleria del claustreArcades claustre

Porta d'accés al temple des del claustre


A la galeria oest encara es poden veure més capitells historiats de gran qualitat, si bé comencem a trobar capitells esculpits amb motius vegetals i entrellaçats. A la galeria nord, la més nova de les tres galeries romàniques, hi podem trobar motius geomètrics i vegetals.

Arcades claustreDetall capitellDetall capitell

Arcades claustreDetall capitellDetall capitells

Detall capitellVista claustreDetall capitell


Al voltant del claustre podem trobar diversos elements ornamentals que en el seu moment van formar part de les edificacions de la col·legiata com per exemple claus de volta de la cornisa romànica que hi havia al sud de la Plaça de la Col·legiata i que van ser descoberts l'any 1966 durant les obres de restauració de la volta de l'església.

Arcades clasutreVolta galeria nova del claustreClau de volta

CapellaLes imatges de l'interior del temple van ser fetes d'amagat, ja que està prohibit fer-ne. Per això no són de massa qualitat i no hi ha totes les que ens hauria agradat. Segueixo sense entendre quin mal podem fer als monuments, amb les nostres fotografies fetes amb la llum natural, aquelles persones que precisament els estimem i fem tot el possible per difondre el gran patrimoni que tenim al nostre voltant.