PaÝs Basc / Euskadi - └laba / Araba


Nuestra Se˝ora de la Asunciˇn
de Nanclares de la Oca / Langraiz Oka
(Iru˝a de Oca)

  42║ 49,080'N ; 2║ 48,859'O    
El lloc de Langrares estÓ citat per primera vegada en la Reja de San Milßn de la Cogolla, en 1025, on s'indica el tribut que pagava la poblaciˇ al cenobi.


L'esglÚsia estÓ formada per una sola nau, coberta amb una volta apuntada, que arrenca d'una motllura i estÓ reforšada per arcs torals. La nau estÓ capšada a l'est per un absis semicircular. Amb el pas dels segles es van anar afegint diverses estances a l'estructura original. Aquestes son la sagristia, el campanar de torre i un porxo en el costat sud, actualment tancat.


L'absis Ús l'element mÚs significatiu del temple romÓnic. EstÓ dividit en tres espais grÓcies a dues columnes adossades. Aquestes no arriben fins a la cornisa, doncs l'absis va ser sobrealšat. TambÚ estÓ dividit verticalment en dos espais mitjanšant una imposta motllurada. 


En la part central s'obre una finestra d'una esqueixada. EstÓ decorada externament amb tres arquivoltes, que descansen directament en una imposta esculpida amb un motiu geomŔtric a base d'aspes dins de quadrats.


Les arquivoltes senars estan decorades amb un bossell i mitges canyes. La central, en canvi, tÚ una decoraciˇ de fulles d'acant. El guardapols estÓ decorat amb motius florals.

Detall de la finestra de l'absis   Detall de la finestra de l'absis

La imposta descansa directament en els brancals, on s'han esculpits tres parelles de columnes. Els capitells estan decorats amb sanefes en ziga-zaga.

Capitells de la finestra de l'absis   Capitells de la finestra de l'absis

Aquesta mateixa decoraciˇ es repeteix en les bases de les columnes.

Bases de les columnes de la finestra de l'absis   Bases de les columnes de la finestra de l'absis

En el mur est de la sagristia veiem un arc apuntat, on s'han colĚlocat diversos elements ornamentals i una estela funerÓria.

Arc de la sagristia

Base de columna   Estela funerÓria

Fragment de columna   Dovella