PaÝs Basc / Euskadi - └laba / Araba


La Natividad de Nuestra Se˝ora de Gamarra Menor
(Vit˛ria - Gasteiz)

42║ 53,074'N ; 2║ 38,831'O    
Ens trobem amb un edifici que va ser constru´t en el segle XIII, que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles, especialment en el segle XVI, quan es va substituir la capšalera i es va eixamplar la nau cap al nord. Des d'aquell moment el temple tÚ una sola nau, coberta amb una volta de tercelets i capšada a l'est per un absis poligonal cobert amb una volta estrellada.

Fins no fa masses anys estava en un estat d'abandonament preocupant amb la vegetaciˇ envaint els seus murs i la teulada deixant passar l'aigua cap a les voltes. Per sort, en la nostra visita la vam veure lliure de vegetaciˇ i amb una coberta nova.


De l'edifici romÓnic en conservem el sector sud-oest, on s'obre la porta d'accÚs. EstÓ formada per tres arquivoltes apuntades.


L'arquivolta mÚs interior estÓ decorada amb fulles d'acant, bellament tallades, mentre que la segona presenta un bossell. La tercera torna a estar decorada amb fulles que emboliquen a una bola. Recorre el conjunt per la part exterior un guardapols decorat amb flors de sis pŔtals circumscrites.

Detall de la portalada

Detall de la portalada   Detall de la portalada


Els arcs descansen en una fina imposta. decorada amb motius vegetals a base de fulles i tiges ondulants. Sota la imposta trobem tres parells de columnes, que tenen els seus capitells bellament esculpits amb motius vegetals. Trobem fulles d'acant en els capitells dels extrems, mentre que en els dos centrals hi veiem tambÚ uns fruits, que ens recorden a les pinyes.

Capitells de la portalada   Capitells de la portalada

En l'interior del temple es conserva una interessant pica baptismal. La copa Ús llisa, sense decoraciˇ. Aquesta estÓ alšada sobre quatre columnes, que descansen en una base amb forma de creu amb volutes en els angles.