País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


La Soledad d'Atauri
(Arraia-Maeztu)

   42º 43,730'N ; 2º 26,024'O    
En la Reja de San Millán, un document de principis del segle XI on es detallen les contribucions que feien els diferents municipis de la zona a aquest cenobi, apareixen dos nuclis amb el nom d’Atauri: Ataburi de Suso i Ataburi de Iuso. Es creu que el nucli de Ataburi de Iuso tenia com a parroquial l’actual ermita de la Soledad, anteriorment dedicada a Sant Julià, tot i que no existeixen certeses absolutes al respecte.   


Del temple aixecat en la segona meitat del segle XII es conserva la capçalera semicircular, mentre que la nau va ser construïda posteriorment. L’absis és molt més alt que la nau, però en canvi és més estret. Els dos espais es comuniquen mitjançant un petit arc triomfal, força profund i que descansa en una imposta escacada en el costat esquerre i decorada amb motiu de soga en el costat dret.En el tambor absidal s’obre una finestra de mig punt i una sola esqueixada. També s’obre una finestra en el mur sud, oberta posteriorment, però encara en estil romànic. Està formada per dos arcs lleugerament apuntats i sense decoració i protegits per un guardapols llis.


Finestra de l'absis   Finestra sud de l'absis

Al costat de la porta d’accés, oberta en el mur sud, podem veure alguns carreus aprofitats del temple anterior, entre els que destaca un amb marques de bossell, probablement procedent de l’antiga porta.


Porta d'accés   Carreu de l'antic temple

En 1983 es va restaurar el temple, refent la seva coberta i consolidant la cornisa i les mènsules llises que podem veure en l’absis.