PaÝs Basc / Euskadi - └laba / Araba


San AndrÚs d'Erentxun
(Iruraiz-Gauna / Iruraiz-Gaunako)

42║ 48,917'N ; 2║ 31,313'O    
Ens trobem amb un temple aixecat a finals del segle XIII amb unes formes que ja ens acosten al incipient g˛tic. D'aquest temple conservem la capšalera poligonal, el presbiteri, el primer tram de la nau, cobert per voltes nervades i el p˛rtic, amb la porta d'accÚs. La resta del temple correspon al segle XVI. 


El mÚs interessant d'aquest temple Ús que conserva el porxo d'Ŕpoca romÓnica, malgrat que ha estat molt modificat al llarga dels segles i que actualment estÓ tancat amb pany i forrellat, perdent aixÝ la seva funciˇ i tambÚ impossibilitant la visualitzaciˇ del seu interior i de la porta d'entrada.

EstÓ format per tres arcs apuntats, el central mÚs gran,  que en el segle XVIII van ser cegats i decorats amb un ˛cul i quatre discos al seu voltant. 


Els arcs, ara cegats, es recolzaven en columnes amb capitells simples de temÓtica vegetal, que encara podem veure parcialment.

Columna i capitell   Columna i capitell   Columna i capitell

Columna i capitell   Columna i capitell


El mur exterior estÓ dividit en tres espais grÓcies a quatre columnes adossades. Tres dels quatre capitells presenten decoraciˇ vegetal. El de mÚs a la dreta estava decorat amb caps humans, creiem que femenins, malauradament estÓ molt erosionat. Aquests capitells arriben fins la cornisa, que originÓriament estava escacada, per˛ de la que nomÚs s'han conservat uns pocs fragments.

Capitell   Capitell

Capitell   Capitell


Aquest porxo conserva dos trams coberts per voltes de creueria. Els potents nervis i arcs de separaciˇ descarreguen la seva forša en pilars, que tenen majoritÓriament capitells vegetals a base de fulles d'acant i volutes. TambÚ en trobem alguns amb caps d'animals .

El porxo protegeix l'antiga porta d'entrada, ara cegada. EstÓ formada per sis arquivoltes lleugerament apuntades. Els arcs parells estan decorades amb fulles d'acant, mentre que les altres amb bossell i en el cas de l'arc interior tambÚ tÚ puntes de diamant. El conjunt estÓ protegit per un guardapols, tambÚ decorat amb motius vegetals.

Els arcs descansaven en columnes, algunes de les quals han perdut el fust per˛ que conserven els capitells decorats amb fulles d'acant.

En el mur nord es conserva una ˙nica mŔnsula esculpida, que presenta el cap d'una dona amb toca. Quan vam visitar el temple no coneixÝem la seva existŔncia i per aix˛ no el vam fotografiar. Tampoc no vam poder fotografiar l'interior del porxo, que esperÓvem que estiguÚs obert o tancat amb una reixa i no amb portes, que no permeten veure l'interior. Ho seguirem intentant en futurs viatges a la zona.